International

Fostul președinte al Partidului Comunist Chinez a murit. Jiang Zemin avea 96 de ani

Publicat: 30 nov. 2022

Fostul lider chinez Jiang Zemin, care a ajuns la putere după protestele din Piaţa Tiannmen, a murit la vârsta de 96 de ani, anunţă presa oficială chineză, relatează BBC News.

Jiang Zemin a fost un politician chinez care a ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC) din 1989 până în 2002, de președinte al Comisiei Militare Centrale din 1989 până în 2004 și de președinte al Chinei din 1993 până în 2003.

Jiang a reprezentat „nucleul celei de-a treia generații” de lideri ai PCC din 1989.

Fostul președinte al Partidului Comunist Chinez a murit

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit miercuri la vârsta de 96 de ani, au anunţat media de stat chineze, citate de BBC News.

Jiang a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua.

Jiang Zemin, una dintre figurile majore ale istoriei chineze, a condus China într-o perioadă în care această ţară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă.

El a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în 1997, dar a fost criticat pentru o represiune puternică împotriva sectei religioase Falun Gong în 1999.

Jiang Zemin a ajuns la putere după represiunea sângeroasă din 1989 asupra protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul său, care a dus la condamnarea Chinei la nivel internațional.

Evenimentul a declanșat o luptă acerbă pentru putere în fruntea Partidului Comunist Chinez între reacționarii de linie dură și reformatori. Asta a favorizat ascensiunea politică a lui Jiang Zemin, care fusese văzut inițial ca un birocrat muncitor.

Jiang Zemin a fost ales ca lider de compromis, în speranța că îi va unifica pe cei din linia dură a partidului și pe cei mai liberali.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zeming vorbea inclusiv limba română, fiind un pasionat al poeziei eminesciene.

Potrivit jurnalul.ro, în anii ‘70, pe când era inginer, Jiang Zemin a lucrat în România, la Câmpulung, unde se importaseră utilaje gigant de mare tehnicitate din China. A rămas un iubitor de România, lăuda poeziile lui Eminescu, Coşbuc, Alecsandri.

A revenit în România în 1985 în calitate de ministru al Industriei Electronice, iar în 1996 a efectuat o vizită de stat în calitate de preşedinte al R.P. Chineze.
Adauga un comentariu