National

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, operat de urgenţă după un accident casnic

Publicat: 08 iul. 2020

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, a fost la un pas de moarte după ce a avut un accident relativ banal. Acesta a căzut în incinta locuinței sale, fracturându-și grav clavicula și glezna.

Emil Constantinescu a fost operat după un accident casnic

Mai exact, Emil Constantinescu a suferit un accident în curtea casei sale în urmă cu câteva zile. Cel care a condus România între 1996 și 2000 a alunecat pe porțiune proaspăt spălată cu detergent. Fostul președinte și-a fracturat clavicula și gleznă, necesitând operație de urgență. El a fost internat la Spitalul militar Central „Dr. Carol Davila”, din Capitală.

Conducerea unității spitalicești a trimis un comunicat prin care a informat starea de sănătate actuală a fostului președinte în vârstă de 80 de ani.

În prezent, al doilea șef de stat din România democrată își continuă recuperarea medicală la reşedinţă, fiind în convalescență pentru o perioadă de o lună şi jumătate.

„Preşedintele Constantinescu transmite toată aprecierea sa şi cele mai călduroase mulţumiri echipei de medici, asistente şi infirmiere din Secţia Ortopedie, condusă de doctorul Marius Stănescu. Mulţumiri doamnei prof. dr. Mariana Jinga, director medical al spitalului şi şef al Clinicii de Medicină Internă. Preşedintele Constantinescu mulţumeşte, de asemenea, Serviciului de Protecţie şi Pază pentru sprijinul acordat”, se mai arată în comunicat.

Președinte între anii 1996-2000

În 1996, CDR a câștigat alegerile locale și parlamentare iar Emil Constantinescu a fost ales prin vot direct (cu 7 milioane de voturi) Președintele României, pentru un mandat de patru ani. În perioada mandatului său prezidențial (1996 – 2000), România s-a angajat într-un larg proces de reformă în economie, justiție și administrație. Guvernul de coaliție format de CDR împreună cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Uniunea Social Democrată a accelerat privatizarea și restructurarea industriei de stat. S-au adoptat legea de restituire a terenurilor agricole și pădurilor confiscate de regimul comunist, legea de acces la dosarele întocmite de poliția politică a fostului Departament de Securitate, legea bugetelor locale, legile de combatere a corupției și a spălării banilor.

Au fost modificate și completate legea administrației locale, Codul penal, garanțiile pentru respectarea drepturilor omului în procesele penale și civile. Ca mediator între autoritățile statului, Președintele Constantinescu a reușit să solidarizeze forțele politice și societatea civilă în depășirea unor momente de criză guvernamentală, parlamentară și socială, în soluționarea unor probleme esențiale privind regimul juridic al proprietății, atitudinea României față de conflictul din Kosovo și acordarea dreptului de survol pentru forțele aviatice ale NATO.

Emil Constantinescu (80 de ani) realizează, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de peste 13.000 de lei pe lună: o pensie lunară de circa 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adăugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni, 8.367 de lei lunar, potrivit Click.ro.

Emil Constantinescu, preşedinte un singur mandat

Emil Constantinescu a fost preşedinte al României între anii 1996 şi 2000, el anunţându-şi în ultimul an de mandat retragerea de pe scenă politică. În decembrie 2000, Emil Constantinescu şi-a reluat îndatoririle universitare şi demersurile pentru consolidarea rolului organizaţiilor neguvernamentale ca preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Cetăţeneasca, al Fundaţiei Romane pentru Democraţie şi preşedinte – fondator al Institutului pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor.

Adauga un comentariu