Actualitate

Fostul preşedinte al Senatului, audiat în calitate de suspect. Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Tăriceanu

Publicat: 21 ian. 2020

Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Senatului, urmează să fie chemat la audieri în calitate de suspect.

Parchetul General a demarat o cercetare pentru abuz în serviciu după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deși în 2015 justiția a decis definitiv că a încălcat legea incompatibilităților și ar fi trebuit să își piardă funcția.

În calitate de președintele al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi dat curs unei solicitări venite din partea Agenției Naționale de Integritate, însă demersul privind audierea să nu ține cont de Regulamentul Senatului. De fapt, nu datorită președintelui Senatului a rămas în funcție senatorul PSD.

„A trebuit să luăm act de scrisoarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care ni se transmite un raport de evaluare prin s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către dl. senator Marciu Ovidiu Cristian Dan. Acest raport a fost înaintat Comisiei juridice, care a primit termen de două săptămâni să ne prezinte un punct de vedere pentru a şti cum procedăm mai departe”, spunea Călin Popescu Tăriceanu la momentul scandalului. Nici până astăzi nu a fost întocmit referatul care trebuia trimis către plenul Senatului. Ca urmare, Tăriceanu nu putea să dispună încetarea mandatului de senator pentru Cristian Marciu în lipsa unui referat.

Plenul Senatului poate lua calitatea de senator, nu președintele instituției

Așadar, Călin Popescu Tăriceanu va fi audiat în calitate de suspect la finalul lunii ianuarie 2020. Mișcarea este controversată în condițiile în care procedura prin care se pierde calitatea de senator este stabilită de regulamentul de funcționare a Senatului, nu ține de președintele Senatului.

ANI a cerut Senatului, la doi ani de la decizia ICCJ, în 2017, punerea în aplicare a deciziei definitive a instanței supreme și să anunțe în plenul Senatului încetarea mandatului senatorului PSD deoarece nu mai era compatibil cu funcția pe care o ocupa.

Potrivit documentului ANI, Cristian Marciu, în timp ce era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, a încheiat contracte în calitate de persoană fizică autorizată şi acţionar al unei firmei Profi Crâm Construct SRL cu unităţi din subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu.loading...

Adauga un comentariu