Local

Constantin Simirad, fostul primar al Iașului, este condus astăzi pe ultimul drum. A fost înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” – LIVE VIDEO/ GALERIE FOTO

Publicat: 03 apr. 2021
fostul primar al Iașului, Constantin Simirad
Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis astăzi, 2 aprilie că fostul edilul a municipiului, Constantin Simirad, va fi înmormântat mâine, 3 aprilie 2021, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea

Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis vineri, 2 aprilie că fostul edilul a municipiului, Constantin Simirad, va fi înmormântat astăzi, 3 aprilie 2021, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea.

„Un eveniment nefericit, dar până la urmă trebuie să ne îndreptăm atenţia că este un eveniment firesc, toţi vom ajunge în situaţia asta şi trebuie să luăm lucrurile ca atare. Un bun primar care s-a stins din cauza bolii Covid-19, să amintim şi acest lucru, boala i-a pus capac. Înmormântarea va fi sâmbătă, la ora 12.00, în Cimitirul Eternitatea. Vom transmite online de către Primărie, pentru că toţi cei care sunt interesaţi să poată participa de la distanţă să nu aglomerăm zona. Speram să vină personalităţi, prieteni, oameni care l-au cunoscut, care-l apreciază. Ne-au trimis foarte mulţi oameni mesaje şi au întrebat despre acest lucru. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat edilul Mihai Chirica.

Zeci de persoane se află la cimitir pentru a-și lua adio de la Constantin Simirad. Măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus sunt respectate. La slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teofan se află și primarul Mihai Chirica.

Preasfințitul Teofan a ținut o predică la slujba de înmormântare a lui Constantin Simirad:

Înmormântarea fostului edil al Iașului Constantin Simirad a fost amânată. Soţia a solicitat reprogramarea funeraliilor

Momente dificile pentru familia fostului edil al Iașului Constantin Simirad. Acesta a trecut la cele veșnice pe 29 martie 2021. Deși în data de 30 martie 2021, era programată slujba de înmormântare a fostului primar, se pare că funeraliile au fost amânate pentru data de 3 aprilie.

Conform surselor Stela, soția lui Constantin Simirad a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Din fericire aceasta se confruntă cu o formă ușoară a bolii, starea sa permițându-i să participe la înmormântare. Aceasta a solicitat o derogare din partea autorităților pentru a putea participa la funeraliile soțului.

Cine a fost Constantin Simirad

Născut pe 13 mai 1941, în Coțușca, jud. Botoșani, Constantin Simirad a debutat publicistic cu rubrica „Tableta primarului”, în cotidianul „Monitorul”.

Săptămânal a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul: „Tableta primarului” în ziarele locale. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la cotidianele locale. De asemenea a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou” în Revista Națională de Administrație Publică.

Debutul editorial are loc în anul 2000 cu volumul de proză scurtă „Audiente în aer liber”, Editura Polirom. Dintre cărţile publicate menționăm: „În umbra zeilor”, proză scurtă, 2001, Editura Polirom; „Bordura de ipsos”, roman, 2001, Editura Polirom; „Simfonia vieţii”, proză scurtă, 2003, Editura Trinitas; „Arca lui Noe”, proză scurtă, 2003, Editura Polirom; „Izgoniţii din Rai”, proză scurtă, 2005, Editura Junimea; „Iguana neagră”, proză scurtă, 2006, Editura Junimea; „Berbecul de la cruce”, proză scurtă, 2008, Editura Junimea; „Coruptul”, roman, 2008, Editura Junimea; „Scena anonimilor”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Fotografii din eternitate”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Aduceri aminte/La taclale cu pixul Toma”, 2013, Editura Junimea

Constantin Simirad a fost Primar al Iașului în trei mandate (1992-2003), președinte al Consiliului Județean Iași (2008-2012) și ambasador al României în Cuba (2003-2006). Din funcțiile deținute a sprijinit lumea scriitoricească și actul de creație.

Ca o recunoaștere a meritelor sale i-au fost conferite următoarele distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Să Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordată de Regele Mihai I al României (2009).

Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii
 • Nimeni nu stie asta mai bine decat primarul chiric.
  In afara de buhai, cine a mai beneficiat de derogare a Legii, chiricule ?
  Care e ala care n-a fost bagat in sac si ingropat in maxim 24 de ore dintre cei 23.800 de compatrioti morti de covid ?
  Cate familii si-au dorit si au rugat sa fie lasate sa isi insoteasca mortul la groapa (chiar daca NU erau confirmati pozitiv), insa pentru ei nu s-a putut ?
  Apoi, cate familii au beneficiat de derogarea de a li se permite, confirmati pozitiv, sa participe la vreo inmormantare ? Ca sa nu mai zic de amenda pentru incalcarea carantinei.
  Pentru buhai s-a dat derogare.
  Asta este semnalul transmis de autoritati. Derogarea. Ca avea buhaiul 2 perechi de coaie si trebuie acuma sa ii vina prietenii la i le vada la groapa, ba chiar si sa fie transmis online pe banii publici.
  In fine, iata si un cuvant de lauda la adresa chiricului. Bravo. Corb la corb derogare da. Iti cinstesti asa cum trebuie pe ala care te-a facut sa fii ce esti acum.

 • Oare cat de prost trebuie sa fii dobitocule sa scrii toate tampeniile astea… Esti si vei ramane un nimic… Dobitocul e Dobitoc. Prostia e si mai si…

 • Soția lui, testată pozitiv nu poate ieși din casă pentru că este o sursa de virus sarscov 2. Regret, dar aceasta derogare ii va ajuta pe cei care se afla in carantina sa de-a statul român în judecată. Ce facem cu „zădărnicirea combaterii bolilor”? Adică lumea fara Covid este obligată să stea în casă , iar o persoana confirmată cu Covid poate circula pe străzi? Cine o că supraveghea? DSP ul? O sa se deplaseze în izoleta? Aceasta derogare dovedește că acest virus nu este atât de grav iar cine i-ar dat derogarea știe adevărul. Este o știre care trebuie distribuita la toate posturile de televiziune.

 • Nu doar ca au dat derogare, dar au mutat-o sambata, cand lumea e libera si se poate face o adevarata procesiune Cine va merge va lua COVID Karma is a bitch

 • Are derogare, bre, ce e greu sa intelegi ?
  Are derogare de la virus, se vindeca prin derogarea aia si nu infecteaza pe nimeni.
  Iar raposatul are si el derogare, a vazut lumina soarelui 4 zile in plus fata de cat prevede legea aplicabila pulimii.
  Care agentie de stiri crezi ca are atata tupeu pentru a difuza asa ceva ?????

 • Pe el, Dumnezeu să-l ierte! Dar încălcarea legii(chiar dacă e timpita) este intolerabila!!! Cei care au suferit umilinta incalificabila respectind aceasta porcărie de lege, trebuie sa se îndrepte împotriva statului, în justitie!!

 • Meritam d8n plin sa vina sfârșitul lumii. Simirad a fost un om complex și complet. L am meritat și ne a meritat. Cine l a cunoscut îndeaproape cunoaște. Dumnezeu sa l hodineasca in pace veșnica. Pe noi sa ne ierte.

 • S-a dat de dreapta.
  Dar nu a fost de dreapta.
  A fost de stânga, fiindcă a trecut cu arme și bagaje in barca lui Iliescu, alta kurva comunistoida.

 • Simirad a promis oamenilor de presă case, terenuri în Iași și apartamente de lux înainte de a fi ales prima oară.Medicilor mai cu nume din Iași le a dat gratuit terenuri de case în jurul Iasiului și mai toți le au vandut cu bani buni. Oamenilor de rând nimic. A manevrat iesenii și primăria așa cum a vrut el. Apoi saturandu se de primărie ca de amantă s a dus în Cuba. A revenit și s a cocoțat la Consiliul județean. Cât privește talentul său de scriitor să fim serioși. Cărți de citit pentru insomnie ori în tren întârziat.

 • Blestemați să fiți pentru înmormîntarea macabră la care ați supus părinții, bunicii, frații și surorile românilor!
  Să vă dea Dumnezeu aceiași saci de plastic în loc de sicrie! Iar mormanele de gunoi de la periferia orașelor să vă fie loc de veci și de reculegere pentru urmașii voștri!

 • Blestemați să fiți pentru înmormîntarea macabră la care ați supus părinții, bunicii, frații și surorile românilor!
  Să vă dea Dumnezeu aceiași saci de plastic în loc de sicrie! Iar mormanele de gunoi de la periferia orașelor să vă fie loc de veci și de reculegere pentru urmașii voștri!

 • Hihi, in noaptea aia cu prima data ales s-a dus in redactia deontologilor de azi cu 2 paini si un salam. Sa isi multumeasca sustinatorii.
  Le-a taiat ca la cotusca, le-a dat asa, pe ziar, ca la porci.
  S-a revansat ulterior asa cum ati povestit. E adevarat.
  Acum deontologii tac chitic: e derogare.
  De fapt au timp sa scoata editia de doliu.

 • Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace iar familiei condoleante! Partea cu aprobarile trebuie sa faca obiectul unui dosar penal urgent, pentru a se lamuri situatia si a nu crea un precedent. Mizerabila totusi atitudinea primarului Chirica!

 • Niște panarame cum adică nevasta lui simirad are forma ușoară și legea ii permite cum este posibil derogare la restu sau dus la groapa ca pe câini iar buhaiu e un rege??? *. Sa va fie rușine Despre ce legi discutam

 • in titlu scrie ca a fost primar al Iasului, dar in articol scrie doar ce-a facut ca jurnalist; deci ce-a facut ca primar sau ca presedinte de consiliu judetean?

 • „Un bun primar care s-a stins din cauza bolii Covid-19, să amintim şi acest lucru, boala i-a pus capac.” Nefericita exprimare.

 • Nu a avut nici o derogare . Toate zilele astea a stat la morga, nu a fost depus nicaieri. Azi l-au scos, azi l-au ingropat.Nevasta-sa si fii-su au terminat ieri izolarea carantina ce draq au avut si azi a fost la cimitir. In rest urla ura in voi….

 • Mi a fost un prieten el a fost in ALGER eu in ZAIR Fiecare si a continuat drumul, eu am fugit di Romania, el a intrat in politica !!!

  Politica obliga compromisuri, le a facut pe toate a jucat chiar si cu CIUMA ROSIE, rasplatit ambasador in Cuba

  Steluta este o excelenta doamna, calitati deosebite o buna nevasta si o bucatarie excelenta

  In primele luni dupa evenimentele din dec 89 l-am ajutat financiar sa participe la o reuniune internationala, suma nu a fost mare dar suficienta voyajului sau

  Revenit din CUBA, a dorit modernizarea sistemului de sanatate, imi amintesc intalnirea organizata in cabinetul sau cu un domn vasile Ciocoi !

  L-am documentat cum este functional un sistem de sanatate, Domnul Cepoi lamurit de prietenul C SIMIRAD a acceptat sa declanseze reforma !
  Nu mai dau detalii ce s-a petrecut, unul Vasile Astarastoea a bocat intraga reforma locala care depindea de CJ

  C SIMIRAD a plecat dintre noi, nu stiu daca a fost vaccinat, este trist si dureros,
  Steluta, sigur va trece si de aceasta bine, ii urez sanatate !!!

  Amicalement
  Stefan

 • O precizare importanta: Doamna Simirad nu a primit derogarea solicitata. Din acest motiv s-au amanat funeraliile, pana in data de 3.04, cand a iesit din izolarea la domiciliu. Legea e aceeasi pentru toti.

 • Incintat sa vad ca sinteti in viata. Zair sau Maroc ?
  Prieten sau nu , Simirad a fost slab, si profesional si in politica. A fost ales primar fiindca a aburit iesenii, l-au crezut ca e om cinstit si gospodar. A avut ocazia sa arate asta dar a aratat exact pe dos. A stricat cam multe in Iasi, alimentare cu apa, biblioteca si a fost mediocru. De morti numai de bine insa a deziluzionat total.Cind a aparut prima data la televizor , in campania de primar, a spus”Uitati-va in ochii mei! sint om cinstit! Si n-a fost. O rushine! N-a fosr poreclit degeaba Purcelul Primirad. Vorbea frumos dar nu gindea cinstit si nici nu era in stare sa finalizeze ceva.

 • Blestemați să fiți pentru înmormîntarea macabră la care ați supus părinții, bunicii, frații și surorile românilor!
  Să vă dea Dumnezeu aceiași saci de plastic în loc de sicrie! Iar mormanele de gunoi de la periferia orașelor să vă fie loc de veci și de reculegere pentru urmașii voștri!

Adauga un comentariu