Local

Constantin Simirad, fostul primar al Iașului, este condus astăzi pe ultimul drum. A fost înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” – LIVE VIDEO/ GALERIE FOTO

Publicat: 03 apr. 2021
fostul primar al Iașului, Constantin Simirad
Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis astăzi, 2 aprilie că fostul edilul a municipiului, Constantin Simirad, va fi înmormântat mâine, 3 aprilie 2021, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea

Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis vineri, 2 aprilie că fostul edilul a municipiului, Constantin Simirad, va fi înmormântat astăzi, 3 aprilie 2021, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea.

„Un eveniment nefericit, dar până la urmă trebuie să ne îndreptăm atenţia că este un eveniment firesc, toţi vom ajunge în situaţia asta şi trebuie să luăm lucrurile ca atare. Un bun primar care s-a stins din cauza bolii Covid-19, să amintim şi acest lucru, boala i-a pus capac. Înmormântarea va fi sâmbătă, la ora 12.00, în Cimitirul Eternitatea. Vom transmite online de către Primărie, pentru că toţi cei care sunt interesaţi să poată participa de la distanţă să nu aglomerăm zona. Speram să vină personalităţi, prieteni, oameni care l-au cunoscut, care-l apreciază. Ne-au trimis foarte mulţi oameni mesaje şi au întrebat despre acest lucru. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat edilul Mihai Chirica.

Zeci de persoane se află la cimitir pentru a-și lua adio de la Constantin Simirad. Măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus sunt respectate. La slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teofan se află și primarul Mihai Chirica.

Preasfințitul Teofan a ținut o predică la slujba de înmormântare a lui Constantin Simirad:

Înmormântarea fostului edil al Iașului Constantin Simirad a fost amânată. Soţia a solicitat reprogramarea funeraliilor

Momente dificile pentru familia fostului edil al Iașului Constantin Simirad. Acesta a trecut la cele veșnice pe 29 martie 2021. Deși în data de 30 martie 2021, era programată slujba de înmormântare a fostului primar, se pare că funeraliile au fost amânate pentru data de 3 aprilie.

Conform surselor Stela, soția lui Constantin Simirad a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Din fericire aceasta se confruntă cu o formă ușoară a bolii, starea sa permițându-i să participe la înmormântare. Aceasta a solicitat o derogare din partea autorităților pentru a putea participa la funeraliile soțului.

Cine a fost Constantin Simirad

Născut pe 13 mai 1941, în Coțușca, jud. Botoșani, Constantin Simirad a debutat publicistic cu rubrica „Tableta primarului”, în cotidianul „Monitorul”.

Săptămânal a publicat în perioada cât a fost primar seria de articole grupate sub titlul: „Tableta primarului” în ziarele locale. Din decembrie 2004 a realizat două rubrici săptămânale la cotidianele locale. De asemenea a publicat articole la rubrica „Tableta cu ecou” în Revista Națională de Administrație Publică.

Debutul editorial are loc în anul 2000 cu volumul de proză scurtă „Audiente în aer liber”, Editura Polirom. Dintre cărţile publicate menționăm: „În umbra zeilor”, proză scurtă, 2001, Editura Polirom; „Bordura de ipsos”, roman, 2001, Editura Polirom; „Simfonia vieţii”, proză scurtă, 2003, Editura Trinitas; „Arca lui Noe”, proză scurtă, 2003, Editura Polirom; „Izgoniţii din Rai”, proză scurtă, 2005, Editura Junimea; „Iguana neagră”, proză scurtă, 2006, Editura Junimea; „Berbecul de la cruce”, proză scurtă, 2008, Editura Junimea; „Coruptul”, roman, 2008, Editura Junimea; „Scena anonimilor”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Fotografii din eternitate”, proză scurtă, 2009, Editura Junimea; „Aduceri aminte/La taclale cu pixul Toma”, 2013, Editura Junimea

Constantin Simirad a fost Primar al Iașului în trei mandate (1992-2003), președinte al Consiliului Județean Iași (2008-2012) și ambasador al României în Cuba (2003-2006). Din funcțiile deținute a sprijinit lumea scriitoricească și actul de creație.

Ca o recunoaștere a meritelor sale i-au fost conferite următoarele distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Să Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordată de Regele Mihai I al României (2009).

Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Adauga un comentariu