Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat ieri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare! Sentința este definitivă. „Am pledat tot timpul nevinovat!”, a exclamat Gheorghe Nichita, când a fost scos cu cătușele la mâini din casa sa, din Copou, de către 3 polițiști
Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat ieri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare!
„Instanța admite apelul declarat de DNA. Îl condamnă pe inculpatul Gheorghe Nichita la 5 ani de închisoare, pentru luare de mită. Confiscă de la inculpatul Gabriel Iulius Mardarasevici suma de 2.421.536 de lei și de la inculpatul Tiberiu Urdăreanu suma de 1.210.632 de lei, reprezentând mită. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Gheorghe Nichita”, au precizat judecătorii Adina Adriana Radu și Alin Benone Răduinea, din cadrul Curții de Apel București.
Sentința emisă ieri este definitivă.
La prima instanță, Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. Instanța a decis și confiscarea sumei de 71.214 lei de la fostul edil al Iașului. De asemenea, omul de afaceri Gabriel Iulius Mardarasevici a primit o pedeapsă de 1 an de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită. În plus, afaceristul Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat de Tribunalul București la 8 luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită.
Gheorghe Nichita: „Am pledat tot timpul nevinovat!”
Sentința a fost amânată de câteva ori de judecătorii bucureșteni. În tot acest timp, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a stat mereu cu un stres enorm. Totuși, ieri seară, edilul a părut resemnat. În fapt, ieri seară, în jurul orei 18:45, o mașină albă a parcat în apropierea casei lui Gheorghe Nichita, din Copou. Din mașină au ieșit 3 polițiști, care purtau câteva hârtii în mână, cel mai probabil comunicarea oficială a sentinței definitive. Cei 3 au intrat în curtea casei și au bătut puternic în ușă.
„Deschideți! Poliția!”, a răsunat pe toată strada.
Ușa a fost deschisă, cei 3 agenți au intrat în casă.
Acolo, cei 3 au stat aproximativ 20 de minute. La un moment dat, unul dintre agenți a ieșit și a mers la mașină, pe care a tras-o în fața porții. La câteva secunde, Gheorghe Nichita a ieșit cu cătușele pe mâini, dar acestea erau acoperite de un sacou de-al său. În spatele său, ceilalți 2 agenți îi ghidau fiecare mișcare. Văzând reporterii la poartă, Gheorghe Nichita a încercat, pe cât a putut, să pară cumva relaxat.
„Bună seara!”, i-a salutat fostul edil pe reprezentanții mass-media.
Întrebat dacă are ceva de comentat cu privire la situația în care se află, fostul primar al Iașului a exclamat:
„Am pledat mereu nevinovat!”.
Acesta a fost băgat în mașină și transportat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași.
Avocatul fostului primar al Iașului, Ionel Nechita: „Justiția a avut dopuri în urechi!”
La scurt timp după aflarea sentinței, dată de Curtea de Apel București, avocatul care îl reprezintă pe Gheorghe Nichita s-a declarat profund mâhnit de hotărârea instanței din Capitală.
„A fost admis apelul DNA. Gheorghe Nichita a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Din punctul meu de vedere, Justiția a avut dopuri în urechi și, în plină pandemie, i-a căzut bentița de la ochi, la gură – poate se și sufocă!”, a fost prima reacție a avocatului Ionel Nechita.
Acesta a mai declarat reporterilor cotidianului BZI faptul că nu înțelege sentința dată ieri, în contextul în care au fost admise toate probele solicitate.
„Nu mai înțeleg nimic! Ni s-au admis toate probele cerute. Am demonstrat cu probe faptul că decizia primei instanțe este netemeinică. Gheorghe Nichita a fost condamnat cu executare pentru o presupusă faptă de pretindere a unei mite, în cursul verii anului 2013. Când – în vara anului 2013 – nu se știe! Dumneavoastră înțelegeți?!”, a adăugat avocatul Ionel Nechita.
Acuzațiile aduse de procurorii anticorupție în cazul fostului edil
Pe 18 decembrie 2015, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Nichita, a lui Gabriel Iulius Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), a lui Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI, și a lui Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI.
„În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Gabriel Iulius Mardarasevici, și, în mod indirect, inculpatului Tiberiu Urdăreanu un procent de 10 la sută din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”, au spus procurorii anticorupție.
Conform anchetatorilor, acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Gheorghe Nichita, Mardarasevici și Urdăreanu.
„Aceștia din urmă au efectuat, cu sprijinul inculpatului Mihail Tănăsescu și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta periodic drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, inculpatul Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totală promisă, beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 de lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Gheorghe Nichita și alți angajați ai Primăriei, împreună cu oameni de afaceri, printre care și inculpatul Mardarasevici, a unei deplasări în China – Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 de lei, beneficii constând în reduceri de 30 – 40 la sută (în total, circa 15.100 de lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București”, au încheiat cei de la DNA.
Câteva luni deja executate de fostul edil al Iașului
La scurt timp de la declanșarea anchetei, Gheorghe Nichita a fost reținut, iar mai apoi a fost arestat preventiv. Fostul primar al Iașului a stat după gratii vreme de aproximativ 4 luni. În plus, Nichita a stat și în arest la domiciliu. În total, acesta a avut pe numele său măsuri privative de libertate din 29 octombrie 2015 până la 5 mai 2016 (aproximativ 8 luni, în total). Totodată, fostul primar al Iașului are aproape 64 de ani. Potrivit legislației, eliberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puțin 2/3 din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani. Mai mult, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiționată după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani.
Așadar, Gheorghe Nichita ar putea sta în închisoare maximum 1 an și 10 luni. De asemenea, dacă acesta va avea un comportament ireproșabil și va munci în penitenciar, ar putea fi pus în libertate chiar mai devreme de un an și jumătate. Pe de altă parte, fostul edil al Iașului mai este inculpat într-un alt dosar penal, care se află pe rolul Tribunalului Iași și în cadrul căruia este acuzat de abuz în serviciu. În cazul în care sentința i-ar fi nefavorabilă, lucrurile s-ar putea complica. În acest dosar, pronunțarea a fost amânată de judecătorii de la prima instanță pentru data de 1 septembrie 2020.