Local

Fostul viceprimar al comunei Ciurea și mai mulţi funcţionari, trimişi în judecată de DNA

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul viceprimar al comunei Ciurea și mai mulţi funcţionari trimişi în judecată de DNA
Direcția Națională Anticorupție Iași

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, miercuri, 7 octombrie 2020, în stare de libertate, a fostului viceprimar al comunei Ciurea și a mai multor funcționari publici.

Elena Toma, la data faptei viceprimar al comunei Ciurea, județul Iași și reprezentant al asociații de crescători de animale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Bejan Petronela Luminița, Manolache Sorinel Costel și Nicolaev Ioan, la data faptelor funcționari în cadrul primăriei Ciurea, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ce acuzații se aduc inculpaților ieșeni

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2015, inculpata Toma Elena, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (adeverințe, declarații, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

O parte din documentele respective i-ar fi fost puse la dispoziție inculpatei de către ceilalți trei inculpați, în calitate de funcționari în cadrul primăriei Ciurea, județul Iași.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 407.200 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparțin inculpatului Nicolaev Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Adauga un comentariu