Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit, ne spune medicul nutriționist.
”Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “elimina pâinea și vei slăbi” are sens. Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav. 
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? Oricare dintre variantele de mai jos:
- -o felie de paine sau de mămăligă-cât palma
- -3 linguri de paste făinoase sau orez-cât pumnul
- -3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
- -un cartof mediu
- -o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- -4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire! Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat!
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și pe el îl vom ajusta când vine momentul să slăbim”, conchide medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.