International

Fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă, considerate până acum pergamente goale, conțin un text invizibil

Publicat: 28 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă considerate până acum pergamente goale conțin un text invizibil

O descoperire a cercetătorilor britanici schimbă tot ce se știa despre fragmentele din Manuscrisele de la Marea Moartă, bucăți de pergament care datează din vremea lui Isus, depozitate de zeci de ani la Universitatea din Manchester, considerate în mare parte inutile, întrucât erau goale, scrie CNN.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt vechi de peste 2.000 de ani. Cele 900 de pergamente şi papirusuri, găsite între 1947 şi 1956 în grotele din Qumrân în Cisiordania, sunt considerate drept unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Ele cuprind texte religioase în ebraică, în aramaică şi în greacă, precum şi cel mai antic Vechi Testament cunoscut.

Cercetătorii au descoperit că patru dintre cele 51 de fragmente despre care se crede că au fost necompletate, conțin, de fapt, un text ebraic care poate fi citit, cu ajutorul unie camere de luat vederi speciale.

Descoperirea este notabilă, deoarece savanții au încercat mult timp să înțeleagă mai bine Manuscrisele de la Marea Moartă care sunt unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei ebraice, dar conțin și alte texte religioase care datează din vremea lui Isus.

”Fragmentul cel mai substanțial are resturi de patru rânduri de text cu 15-16 litere, majoritatea fiind păstrate doar parțial, dar cuvântul Shabbat (Sabatul) poate fi citit clar”, se arată într-un comunicat al Universității din Manchester, care mai spune că textul poate fi legat de cartea biblică a lui Ezechiel.

În anii ’50, guvernul iordanian a apelat la Ronald Reed, un expert în confecționarea pergamentelor din piele de la Universitatea din Leeds, pentru a studia manuscrisele, dar care nu a putut găsi niciun text pe cele 51 de fragmente.

În 1997, colecția de manuscrise a fost donată Universității din Manchester, dar a rămas relativ neatinsă până când profesorul Joan Taylor de la King’s College London a început să examineze fragmentele în cadrul unui nou studiu.

În momentul în care a fotografiat un fragment de manuscris folosit imagini multispectrale, a fost dezvăluit un text care nu era vizibil cu ochiul liber.

”Cu noile tehnici de studiere a textelor antice, disponibile acum, am simțit că trebuie să știm dacă aceste scrisori pot fi descifrate. Există doar câteva scrieri pe fiecare fragment, dar sunt ca niște bucăți lipsă dintr-un puzzle pe care îl găsești sub o canapea”, a declarat Taylor.

Cercetătorii continuă să studieze fragmentele, iar rezultatele vor fi publicate într-un raport al Univeristății din Manchester.

Adauga un comentariu