Funcționarii din Guvern au intrat în grevă japoneză! Care este nemulțumirea principală

Funcționarii din Guvern au intrat în grevă japoneză! Care este nemulțumirea principală

17 mai 2024, 11:45,
BZI.ro, în Actualitate

Funcționarii din cadrul Guvernului au intrat vineri dimineață, 17 mai, în grevă japoneză deoarece premierul Marcel Ciolacu le-a refuzat majorarea salariului de bază, potrivit Sindicatului angajaților din Executiv. Acțiunea vine după ce angajații din aparatul de lucru al Guvernului au declanșat joi un protest spontan prin care au întrerup lucrul timp de o oră.

Ei spun că protestează deoarece premierul le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

„Salariile noastre n-au mai fost majorate de aproape un deceniu”, a declarat pentru HotNews.ro Noni-Emil Iordache, președintele Sindicatului.

„Atragem atenţia că orice demers sau tentativă de intimidare a salariaţilor care participă la acest protest vor fi tratate de către organizaţia noastră cu maximă celeritate, vor fi sesizate toate instituţiile abilitate să protejeze dreptul constituţional al salariatului de a protesta, inclusiv instituţii europene”, se spune într-un comunicat de joi al Sindicatului angajaților din Guvern.

Sute de angajați i-au cerut lui Ciolacu creșterea cu 30% a salariului de bază

Într-un memoriul către premierul Ciolacu, aceștia au solicitat o majorare cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității și a discriminării din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate „Administraţie Publică”.

„Memoriul a fost semnat de cca. 460 de angajați. Media salariilor în aparatul de lucru al Guvernului este de circa 5.000 de lei net. Salariile noastre nu au fost majorate de cca 1 deceniu. Mă refer strict la Aparatul de lucru al Guvernului. Pentru toți bugetarii s-a dat majorare de 5% în decembrie 2023. Întrebați la SGG câți oameni le-au plecat. Este un exod”, a declarat pentru HotNews.ro Noni-Emil Iordache, președintele Sindicatului.

În lipsa acordării majorării salariale solicitate, Sindicatul a anunțat miercuri că „începând cu 17 mai, salariații din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului vor fi ȋn grevă japoneză, fără afectarea timpului de muncă, cu ȋnsemne specifice: banderole albe şi anunțuri pe birouri/ ușa birourilor”.

„Menționăm faptul că greva japoneză se va desfășura până la soluționarea revendicării angajaților din Aparatul de lucru al Guvernului. Reafirmăm deschiderea onestă spre dialog și identificarea unei soluții pentru a debloca situația actuală și precizăm că acest demers este unul firesc, de vreme ce, în urma negocierilor repetate, nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător pentru ambele părți”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *