Local

Funcționarii din Primăria Iași au protestat pe pietonal. Peste 100 de angajați au cerut aprobarea bugetului 2021-FOTO, VIDEO

Publicat: 27 apr. 2021
Persoane care au protestat pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, lângă Primăria municipiului Iași
Circa 100 de funcționari din Primăria Iași au protestat pe pietonalul din fața instituției, din cauza faptului că bugetul pe 2021 nu a fost adoptat. Oamenii susțin că vor rămâne fără salarii din cauza votului din Consiliul Local

Circa 100 de funcționari din Primăria Iași au protestat în fața sediului municipalității ieșene. Oamenii au cerut consilierilor locali aprobarea proiectului de buget pe anul 2021 pentru a nu rămâne fără salarii. Aparatul municipalității a intrat în grevă japoneză

Momente incredibile în fața sediului Primăriei municipiului Iași. Un număr impresionant de persoane din aparatul municipalității au protestat ieri, 26 aprilie 2021, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Sindicaliștii din instituțiile subordonate celor de la Primăria Iași au protestat împotriva consilierilor locali care nu au aprobat proiectul de buget pe anul în curs. Sindicaliștii au cerut ca bugetul să fie adoptat de aleșii locali pentru a nu rămâne fără salarii și pentru ca activitatea direcțiilor să nu mai fie blocată. Oamenii au purtat banderole albe la mână și au intrat în grevă japoneză. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica încă de săptămâna trecută.

Protest cu 100 de funcționari din Primăria Iași

Printre funcționarii din Primăria Iași prezenți la protest au fost cei de la Compania de Transport Public, de la Poliția Locală, Salubris SA etc.

„Pentru Compania de Transport Public înseamnă lipsa finanțării. Noi avem o serie de gratuități pentru pensionari, elevi, studenți, gratuități care depășesc ca pondere jumătate din activitatea noastră. Dacă bugetul este blocat, noi nu vom primi banii pentru serviciile pe care le prestăm pentru aceste transporturi și nu vom mai putea plăti motorină, curent electric și implicit salariile”, a menționat Radu Barbu, liderul de sindicat al CTP Iași.

De altfel, mai toate sindicatele au arătat că situația este una fără ieșire.

„Probabil că cele mai afectate vor fi salubritatea și transportul public. Bani pentru salarii pentru perioada imediat urmăroare se vor găsi. Dar nu vor fi bani pentru motorină, pentru mentenanță, alte servicii. Vor fi primele efecte și primele nemulțumiri ale ieșenilor. Companiile din subordinea Primăriei vor fi primele afectate”, a menționat Sorin Turcu, din cadrul CET Iași. Și sindicaliștii de la Poliția Locală au cerut ca bugetul pe 2021 să fie adoptat de urgență. „Tot acest lucru înseamnă blocarea activității Poliției Locale. Neavând buget, nu vor fi plătite nici salariile. Nu vom avea logistica necesară pentru a ne desfășura activitatea. Probabil vom aștepta să vedem ce se întâmplă. Este greu de ieșit în stradă în lipsa logisticii”, a precizat Lucian Bunduc, sindicalist Poliția Locală.

Reacția primarului Mihai Chirica după protestul din fața Primăriei Iași

Protestul funcționarilor de la Primăria Iași a plecat de la respingerea bugetului pe anul 2021 la ultima ședință de Consiliu Local. Primarul Mihai Chirica a menționat că speră ca proiectul de buget să fie adoptat cât de curând.

„Este o situație inedită pentru orașul nostru, ceea ce a dus și sindicatele în stradă. Bugetul, ca și un mecanism de lucru, este un document care trebuie negociat politic. Din păcate, a fost luată o decizie politică de a nu se aproba în Consiliul Local. Eu sunt convins că vom depăși acest moment. Vom declanșa o nouă ședință de plen pentru aprobarea bugetului Iașului. Foarte multe dintre amendamentele aprobate săptămâna trecută vor face parte din proiectul de buget supus votului. Nu e o confruntare politică, ci o necesitate de a avea continuitatea serviciilor publice. Nu trebuie să aruncăm orașul în haos din cauza unor oameni politici”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Nasi.fini.cumetri.frati.surori=400 de functionari…mafia din primaria psd istului chirica..sa apeleze la fostii sai ” colegi” si cu 5 voturi ale lor se aproba bugetul

 • Domnule Primar,renuntati la liberele pensionarilor si o sa vedeti acum se aduna banii la buget ce inseamna pomana asta ce au facut ei de au libere au muncit sa aiba o pensie la batranete nu sa circule toata ziua o statie ca nesimtitii prin mijloacele de transport.Noi care avem abonamente nu mai avem loc de mizeriile astea de pensinari nesimtiti si foarte obraznici,mai terminatiodata cu pomana asta dati salarii la oamenii care muncesc la CTP in conditii foarte grele nu la trantorii de la birou care stau cate o stana la birou aia nu fac nimic decat sa manance banii degeaba ,sunt cat animalele de mari mai faceti un pic de curatenie pe la birouri nu bateti tot in amarat .Scoateti libereleeeee !!!!

 • Aici ne a adus Chirica,Nichita și Simirad.Unul mort,altul în pușcărie și primul cu milioane de euro pe numele unui sugar.Clujul isi face metrou,renumit pentru medicină oncologica și apreciat in țară si strainatate.Iasiul revine sigur la statutul său cu o singură stradă ce un capăt duce la cimitir si celalalt la gară. Succes Cosette,înțeleg demersul tău și nu te lăsa pentru că Iasiul se prăbușește de corupție și incompetență.

 • Spagari cu acte in regula. Am facut nenumarate sesiyari ca la ASOCIATIA DE PROPRIETARI PT7 Socola Iasi, noua administratora, care vine la serviciu mai tot timpul „obosita” baga mana adinc in buzunarele locatarilor de la blocul A7 din Aleea Rozelor, nr. 16. In luna decebrie 2020 la subsolul imobilului s-au spart in acelasi timp tevile de caldura, apa calda si apa rece si reparatia i-a costat pe locatari peste 11.000 lei. In luna martie factura de curent de pe casa scarii a venit de la 30 lei cat se platea in mod regulat la 165 lei (de 5 ori mai mare). Similar se intampla si pe la alte scari de bloc, dar oamenii sunt delasatori si nu mai au speranta. La rugamintea locatarilor nu a vrut sa ofere detalii dupa factura. Se lauda ca nu o poate da afara nimeni ca are sustinere in PRIMARIE si printre NOTARI. Oare nu poate interveni nimeni???

 • Si eu am fost la ASOCIATIA PT 7 SOCOLA si de 1 an de cand este venita ca administrator numai furaciuni a facut la imobilul G4. Am facut nenumarate sesizari la organele abilitate sa ia masuri, dar am primit de fiecare data acelasi raspuns, ca cele facute sunt in regula. Recent seful Asociatiei de Proprietari si-a dat (ori a fost obligat) DEMISIA. Vreau sa va zic ca are o firma „de familie” PFA Chisca V Mihai din Sat Horlesti, Comuna Rediu cu care imparte banii 50%. De aceea este interesata sa aiba facturi cat mai mari pe raparatie. Pai cum este posibil ca o Asociatie de Proprietari asa de mare (cu multe blocuri in administrare) sa nu aiba angajat un INSTALATOR, desi in trecut era angajat un instalator. Acum nu se mai poate plati. A achizitionat recent calculatoare, ca si cum acestea ar rezolva problema tevilor stricate la subsoluri.

 • Si eu sunt locatar in Podu Ros la aceeasi Asociatie de Locatari, si am avut de lamurit niste preturi mari la GIGACALORIA pe care o factureaza VEOLIA, iar doamna Administratora, care este noua de cel mult 1 an, nu a binevoit sa ma lamureasca. O dadea din colt in colt, iar pe deasupra mirosea si a alcool. S-a laudat ca are sustinere de la PRIMARIE si nu o poate da nimeni AFARA decat in 4 scanduri v-a pleca la cavoul pe care si l-a facut cu banii furati din buzunarele locatarilor.

 • De aceea isi permit ANGAJATII PRIMARIEI IASI sa faca greva japoneza, ca isi iau spagile din ASOCIATIILE DE PROPRIETARI pe care le controleaza. Sunt suparati ca BUGETUL nu a fost aprobat. Pai daca nu era un buget ECHILIBRAT SI CORECT!!!! CHIRICA este impiedicat de colaborarea cu dezvoltatorii imobiliari cumva???? Ori nu i-au mai fost aprobate la finantare anumite SMECHERII???
  Lasa ca ii iese lui CHIRICA din SPAGUTA primita de la ADMINISTRATORII de ASOCIATII de LOCATARI, ca na trebuie sa cumpere si el un miel de PASTE si un cozonac ca doar nu degeaba nu i-a verificat pe ADMINISTRATORI!!!! LA MAI MULTE MANDATE DOM’ CHIRICA SA NE TII CAT MAI MULT IN FUNCTII!!!

 • Pentru Claudia,
  Nu inteleg de ce vorbesti atat de urat despre pensionari,facandu-i nesimtiti,obraznici.Daca au libere sunt conform legii asa cum ai si tu abonament.Din cate se pare cred ca esti un fel de controlor pe la CTP.Sa stii ca ti-ar trebui un pic de educatie si bun simt.

Adauga un comentariu