Local

Funcționarii din Primăria Iași au protestat pe pietonal. Peste 100 de angajați au cerut aprobarea bugetului 2021-FOTO, VIDEO

Publicat: 27 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Funcționarii din Primăria Iași au protestat pe pietonal. Peste 100 de angajați au cerut aprobarea bugetului 2021-FOTO VIDEO
Circa 100 de funcționari din Primăria Iași au protestat pe pietonalul din fața instituției, din cauza faptului că bugetul pe 2021 nu a fost adoptat. Oamenii susțin că vor rămâne fără salarii din cauza votului din Consiliul Local

Circa 100 de funcționari din Primăria Iași au protestat în fața sediului municipalității ieșene. Oamenii au cerut consilierilor locali aprobarea proiectului de buget pe anul 2021 pentru a nu rămâne fără salarii. Aparatul municipalității a intrat în grevă japoneză

Momente incredibile în fața sediului Primăriei municipiului Iași. Un număr impresionant de persoane din aparatul municipalității au protestat ieri, 26 aprilie 2021, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Sindicaliștii din instituțiile subordonate celor de la Primăria Iași au protestat împotriva consilierilor locali care nu au aprobat proiectul de buget pe anul în curs. Sindicaliștii au cerut ca bugetul să fie adoptat de aleșii locali pentru a nu rămâne fără salarii și pentru ca activitatea direcțiilor să nu mai fie blocată. Oamenii au purtat banderole albe la mână și au intrat în grevă japoneză. Anunțul a fost făcut de primarul Mihai Chirica încă de săptămâna trecută.

Protest cu 100 de funcționari din Primăria Iași

Printre funcționarii din Primăria Iași prezenți la protest au fost cei de la Compania de Transport Public, de la Poliția Locală, Salubris SA etc.

„Pentru Compania de Transport Public înseamnă lipsa finanțării. Noi avem o serie de gratuități pentru pensionari, elevi, studenți, gratuități care depășesc ca pondere jumătate din activitatea noastră. Dacă bugetul este blocat, noi nu vom primi banii pentru serviciile pe care le prestăm pentru aceste transporturi și nu vom mai putea plăti motorină, curent electric și implicit salariile”, a menționat Radu Barbu, liderul de sindicat al CTP Iași.

De altfel, mai toate sindicatele au arătat că situația este una fără ieșire.

„Probabil că cele mai afectate vor fi salubritatea și transportul public. Bani pentru salarii pentru perioada imediat urmăroare se vor găsi. Dar nu vor fi bani pentru motorină, pentru mentenanță, alte servicii. Vor fi primele efecte și primele nemulțumiri ale ieșenilor. Companiile din subordinea Primăriei vor fi primele afectate”, a menționat Sorin Turcu, din cadrul CET Iași. Și sindicaliștii de la Poliția Locală au cerut ca bugetul pe 2021 să fie adoptat de urgență. „Tot acest lucru înseamnă blocarea activității Poliției Locale. Neavând buget, nu vor fi plătite nici salariile. Nu vom avea logistica necesară pentru a ne desfășura activitatea. Probabil vom aștepta să vedem ce se întâmplă. Este greu de ieșit în stradă în lipsa logisticii”, a precizat Lucian Bunduc, sindicalist Poliția Locală.

Reacția primarului Mihai Chirica după protestul din fața Primăriei Iași

Protestul funcționarilor de la Primăria Iași a plecat de la respingerea bugetului pe anul 2021 la ultima ședință de Consiliu Local. Primarul Mihai Chirica a menționat că speră ca proiectul de buget să fie adoptat cât de curând.

„Este o situație inedită pentru orașul nostru, ceea ce a dus și sindicatele în stradă. Bugetul, ca și un mecanism de lucru, este un document care trebuie negociat politic. Din păcate, a fost luată o decizie politică de a nu se aproba în Consiliul Local. Eu sunt convins că vom depăși acest moment. Vom declanșa o nouă ședință de plen pentru aprobarea bugetului Iașului. Foarte multe dintre amendamentele aprobate săptămâna trecută vor face parte din proiectul de buget supus votului. Nu e o confruntare politică, ci o necesitate de a avea continuitatea serviciilor publice. Nu trebuie să aruncăm orașul în haos din cauza unor oameni politici”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Adauga un comentariu