Actualitate

Gabriela Firea, despre situația minerilor din Valea Jiului: „Nu trebuia să se întâmple. Unii au pus gaz pe foc!“

Publicat: 23 feb. 2021
Cum arată mama Gabrielei Firea
Gabriela Firea, senator PSD

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a vorbit despre situația minerilor din Valea Jiului. Liderul social democrat a declarat că prin atitudinea lor şi prin declaraţiile agresive, unii factori de decizie din zona Guvernului Florin Cîțu nu au făcut altceva decât să sporească situația critică din Valea Jiului.

„Zona Valea Jiului este bombă socială, iar această situaţie nu trebuia să apară. Aţi văzut că aceşti oameni sunt foarte bine informaţi şi ştiu care este perspectiva. Din păcate, zonele miniere se vor închide şi întreaga zonă se va îndrepta spre altceva. Nu ştiu ei cum va arăta şi cum va fi.

De aceea, nu trebuia să se întâmple o situaţie incendiară care putea să creeze drame – 100 de oameni care să stea în subteran pentru drepturile lor. Planul pentru o tranziţie justă nu este un plan care transferă în cont suma aferentă României, apoi vine administratorul Complexului Energetic Hunedoara şi transferă banii pe carduri. Va fi nevoie de proiecte“, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea: „Domnul prefect nu trebuia să dea vina pe mineri“

Senatoarea social democrată a precizat că prefectul liberal avut niștw ieșiri scandaloase și a pus gaz pe foc, spunând că minerii sunt nişte mofturoşi şi că au pretenţii la bani.

„Am văzut declaraţia ministrului energiei, că de ce a fost acolo un senator, de ce s-a dus un europarlamentar. Au fost acolo parlamentari, un europarlamentar, primarul tocmai pentru că autoritatea guvernamentală nu şi-a trimis un reprezentat, a fost un gol de reprezentare. Ce cred că ar fi corect să se întâmple ar fi ca aceste autorităţi ar fi să conclucreze. Domnul prefect, chiar dacă este din partea PNL, trebuie să lucreze cu celelalte instituţii, nu să dea vina pe mineri. Prefectul a ieşit cu nişte declaraţii scandaloase, care au pus gaz peste foc: a spus că minerii sunt nişte mofturoşi şi că au pretenţii la bani“, a menționat Gabriela Firea.

Hotărâre pentru plata salariilor restante ale minerilor

Guvernul Florin Cîțu a aprobat luni seară Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006. În urma acestei hotărâri se va putea face plata salariilor restante ale minerilor din Valea Jiului, care au protestat timp de o săptămână la minele din Lonea și Lupeni.

După ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii. Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă.

Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Salariale restante vor fi alocate în trei tranșe

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunțase luni, 22 februarie, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile, că au fost stabilite mai multe măsuri care pot să conducă la ieșirea din impas în cazul minerilor din Valea Jiului. Banii pentru achitarea drepturilor salariale restante urmează a fi alocați în trei tranșe.

„Am agreat ca aceste plăți să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să încaseze plățile restante și beneficiile restant”, a menționat Raluca Turcan.

Peste 200 de mineri de la toate exploatările miniere din Valea Jiului, de la Petroşani, Lonea, Livezeni şi Lupeni, s-au strâns luni, 22 februarie, pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroşani.

Unul dintre reprezentanţii minerilor de la Lupeni, Marius Miron, a declarat că protestatarii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă, în cursul serii de luni, pe la Mina Sud Lupeni.

„Bunul Dumnezeu a făcut să se rezolve şi această problemă, doar pe cele trei luni de zile”, a spus Marius Miron într-o postare video făcută pe Facebook.

Comentarii
  • Ce a facut PSD pentru mineri in cei 30 de ani de guvernare in care au paraduit toata Avutia Nationala pentru care noi am suferit de foame si frig.?nu va este rusine sa veniti cu asemenea afirmatii? Daca justitia din Romania nu face dreptate sa recupereze jaful poate Dumnezeu o sa ne ajute!

Adauga un comentariu