National

Gabriela Firea: „DSP București a propus un scenariu realmente de neacceptat”

Publicat: 13 sept. 2020
Gabriela Firea
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea

Gabriela Firea a prezentat, duminică, la Sinteza zilei, ce propunere are pentru ca un copil care este despistat la triajul de dimineață de la școală cu simptome alarmante. Edilul a amintit că DSP a anunțat în iulie că într-o astfel de situație copiii ar putea fi internați, după care aceeași instituție a revenit și a spus că internarea ar putea fi dificilă din cauza lipsei de locuri din spitale.

„Am observat cu stupefacție în luna iulie, și știam că zilele vor trece rapid, că DSP București a propus un scenariu realmente de neacceptat, pentru că a fost descris de DSP în emisiuni televizate, și anume: la întrebarea presei ce se va întâmpla cu un elev dacă la triajul de la începutul zilei se constată că are febră, tuse, durere în gât și așa mai departe.

Gabriela Firea: «Nu se întâmplă așa nicăieri în lume»

Și reprezentanții DSP au spus că îl internează. După care au ieșit și au spus că este o tragedie, pentru că nu există multe locuri în spitale. În primul rând că sunt locuri în spitale, dar trebuie să știi să le organizezi. Nu se întâmplă așa nicăieri în lume. Dacă un copil are febră și tușește sau anumite simptome care pot fi la un moment dat caracteristice COVID-19 nu este internat și atunci se realizează imediat testarea.

De aceea noi am propus un program alternativ prin care, la triajul de dimineață, care este asigurat în toate școlile din București de către cabinetele de medicină școlară, care sunt organizate de către Primăria Capitalei, avem 400 de astfel de cabinete, nu existau acum patru ani, dacă sunt astfel de situații – și probabil vor fi, pentru că vine sezonul rece – copilul nu este internat deloc, nu este stresat, nu este speriat, sunt anunțați părinții, unul dintre el este invitat la cel mai apropiat laborator prin grija Primăriei Capitalei, astfel încât să poată să fie testat și în câteva ore să afle dacă este o viroză, gripă sezonieră sau infectare cu SARS-COV-2. Deci imediat, nu în trei zile, fără să stresăm copilul, fără să panicăm întreaga clasă”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea: DSP și Ministerul Sănătății ne sabotează

Gabriela Firea a afirmat, duminică seară, în direct la România Tv că ar fi existat pretinse piedici din partea unor autorităţi în ceea ce au privit pregătirile PMB pentru debutul de an şcolar.

„Această declaraţie trebuie să şi-o adreseze în oglindă doamna ministru Anisie. Colegii mei au luat legătura cu cele şase inspectorate şcolare din toate cele şase sectoare. Mi s-a spus înapoi că nu au voie să colaboreze cu noi şi că vor fi daţi afară. Şi li s-a mai spus că nu ar fi adevărat că se fac teste gratuite şi că cei cu simptome să fie trimiși să se testeze cu 400 de lei. Noi am anunţat joi deschiderea aplicaţiei. www.Assmb.ro. Categoria profesorilor este inclusă în cele ce se pot testa gratuit.

De joi am anunţat şi ni s-a spus înapoi că noi nu putem… Am luat legătura cu asociații şi ONG-uri ca să informăm pe toată lumea. Putem face 5000 de teste pe zi în București. Noi ne-am pregătit pentru începutul de an aşa cum s-au pregătit marile capitale. Această pregătire trebuia să vină de la DSP şi Ministerul Sănătăţii. În plus şi în schimb ei ne boicotează”, a afirmat Firea în direct.

Adauga un comentariu