Eveniment-Social

Gala de premiere a unităților de învățământ preuniversitar câștigătoare în cadrul proiectului județean „Școala pentru valori autentice”

Publicat: 08 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat vineri, 6 decembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” din Iași, Gala de premiere a unităților de învățământ preuniversitar câștigătoare în cadrul proiectului județean Școala pentru valori autentice, ediția a II-a.  Proiectul Școala pentru valori autentice este o inițiativă inedită la nivel județean și național, un proiect lansat în  octombrie 2017 cu scopul de a implica instituțiile școlare din județ în activități centrate pe valorizarea și formarea  comportamentelor și atitudinilor prosociale la elevi și preșcolari.

În cadrul proiectului Școala pentru valori autentice, ediția a II-a, pe parcursul anului școlar 2018-2019, valorile puse în evidență de elevi și profesori prin diferite activități au fost cetățenie activă și leadership, sănătate și mișcare, unitate și democrație, incluziune și drepturile omului, politețe, creativitate, spiritualitate, precum și protecția mediului.

Inițiatoarea proiectului, inspectorul școlar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, în prezentarea valențelor educaționale ale acestui proiect a subliniat faptul că școala este un mediu de construcţie socială și culturală, care trebuie să fie preocupat și de educația viitorilor cetățeni responsabili, generoși, empatici și sensibili la nevoile persoanelor cu dizabilități sau la alte probleme, dar și un mediu preocupat de educația caracterului, prin cultivarea valorilor morale, modelatoare de atitudini și comportamente.

Invitații speciali, Preot Petru Tamaș, de la Episcopia Romano-Catolică Iași, și Preot Cristian Alexandru Barnea, inspector pentru învățământ preuniversitar la Mitropolia Moldovei și Bucovinei le-au vorbit profesorilor, elevilor și directorilor prezenți la eveniment despre importanța valorilor morale, despre rolul profesorilor și al părinților în formarea atitudinii și a comportamentelor axate pe valori autentice, invocând pilde ale marilor creștini și întâmplări din viața reală. Preotul Petru Tamaș a creat un acronim al termenului ,,valoare”, pentru a transmite perspectiva personală asupra semnificațiilor profunde ale acestui cuvânt, printr-o abordare complexă, pusă în relație cu viața cotidiană. 

În premieră, a fost prezentată retrospectiva proiectul în imagini, prin filmul realizat de elevii Onică Vladlena, Ionițoaiei Dana, Luca Sebastian, de la Liceul Teoretic de Informatică ,,Gr. Moisil” din Iași, coordonați de profesoara Vîrga Liliana și directorul liceului, prof. Cristina Timofte, film care a surprins activități importante, precum și imagini de la Gala de premiere a primei ediții.

În prim-planul activității au fost cele 38 de instituții câștigătoare, reprezentate de directori, profesori și elevi implicați în proiect, instituții premiate și aplaudate la scenă deschisă. Din partea premianților și partenerilor proiectului s-au transmis mesaje de apreciere pentru inițiativa derulării acestor activități cu impact major asupra comunităților educaționale și de valorizare a elevilor din mediul rural, în mod special. Astfel, au luat cuvântul prof. consilier școlar Anca Hardulea, director al Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională din Iași, prof. Nicoleta Crețu, directorul Școlii Gimnaziale ,,I. Creangă” din Iași, prof. Raluca Mariana Cozma, directorul Școlii Gimnaziale ,,I. Ghica” din Iași și membru în consiliul consultativ pentru activități extrașcolare, precum și elevi de la Școala Gimnazială ,,P. Poni” Cucuteni și de la Școala Profesională Focuri.

O surpriză a evenimentului a fost crearea unei piese muzicale dedicate proiectului Școala pentru valori autentice, pe versurile poetei Sabina Cojocaru, muzica Olesia Egorov, interpretată în premieră de elevii de la EgoArt Music: Ceapraga Alessia, Egorov Nicolae și Istrate Robert.

În cadrul ediției a III-a, ce se derulează pe parcursul anului școlar 2019-2020, proiectul se amplifică, fiind denumit Școala pentru valori autentice – școala comunității, având drept scop implicarea partenerilor educaționali ai instituțiilor de învățământ în activități organizate pe tema valorilor lunare ale acestui an: RESPECTUL FAŢĂ DE LEGE – echitate socială şi atitudine civică (octombrie), SIGURANŢĂ și SECURITATE în școală și în activitățile extrașcolare (noiembrie), SOLIDARITATE SOCIALĂ (decembrie), VOLUNTARIATUL – bursa binelui (ianuarie), ANTREPRENORIATUL responsabilitate asumată (februarie), RECUNOȘTINȚA, valoarea care nu se uită (martie), IDENTITATE VOCAŢIONALĂ (aprilie), CULTURA – bun de consum pentru tineri (mai).

Elementul de noutate al acestui an constă  în organizarea la început fiecărei luni, de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, a unei mese rotunde cu autoritățile și partenerii din comunitate, ONG-uri, mediul de afaceri etc. pentru  dezbaterea temelor puse în discuție, cu scopul de a genera activități concrete în școlile din județ. Ne dorim ca în al treilea an al proiectului măsurarea impactului să se facă la nivelul fiecărei școli, prin proiecte și acțiuni axate pe nevoile fiecărei comunități educaționale și nu prin comparația între școli.

Adauga un comentariu