Prima pagină » International » Gammaproteobacteria, bacteria care trăieşte şi accelerează tumorile şi cancerele. Ce spun specialiştii
Gammaproteobacteria, bacteria care trăieşte şi accelerează tumorile şi cancerele. Ce spun specialiştii

Gammaproteobacteria, bacteria care trăieşte şi accelerează tumorile şi cancerele. Ce spun specialiştii

05 iul. 2023, 17:00,
în International

În ultimii ani, oamenii de știință au încercat tot mai mult să înțeleagă tumorile și cancerele pentru a găsi un tratament împotriva acestora. În timpul cercetărilor au dat peste o altă bacterie Gammaproteobacteria, care trăiește în interiorul tumorilor și al cancerelor, iar primele studii arată că această bacterie le și accelerează. Acum se fac studii pentru a vedea dacă prin eliminarea Gammaproteobacteria se poate ameliora o tumoră sau un cancer. Ar fi un pas uriaș pentru tratarea acestor boli, care în ciuda tratamentelor deja existente prezintă un grad foarte ridicat de mortalitate, informează BBC.

Cancerele și tumorile sunt comunități formate din mai multe tipuri de celule diferite, ceea ce reprezintă o parte din motivul pentru care cancerele sunt atât de greu de tratat – este dificil să le țintim fără a afecta și țesuturile sănătoase.

Tumorile găzduiesc, de asemenea, o colecție de celule provenite din alte forme de viață – bacterii și ciuperci. Unele se dezvoltă în mediul din jurul tumorii, în timp ce altele trăiesc în interiorul celulelor canceroase.

Cu toate acestea, până de curând, rolul pe care acești microbi îl joacă în tumori nu a fost clar înțeles. În prezent, oamenii de știință încearcă să descopere dacă aceste microorganisme asociate tumorilor sunt complici care ajută celulele canceroase în timp ce se dezvoltă sau doar spectatori nefericiți prinși în tumoare. Răspunsurile ar putea oferi noi abordări pentru tratarea și prevenirea cancerelor.

Oncologul care a găsit Gammaproteobacteria

Într-un studiu din 2017, Ravid Straussman, un oncolog la Institutul de Științe Weizmann din Rehovot, Israel, și echipa sa au arătat că unele bacterii care trăiesc în interiorul cancerelor pancreatice umane pot proteja tumorile prin faptul că nu dau voie chimioterapiei să lucreze.

Aceștia au descoperit că o anumită clasă de bacterii, cunoscută sub numele de Gammaproteobacteria, ar putea descompune gemcitabina: un medicament utilizat pentru a trata o serie de cancere, inclusiv cele care se găsesc în vezica urinară, sân și pancreas. Acest lucru a ajutat tumorile să devină rezistente la acest medicament. Atunci când echipa a injectat bacteriile în șoareci cu cancer de colon, cancerele șoarecilor au devenit, de asemenea, rezistente la medicament. Dar când cercetătorii au administrat șoarecilor un antibiotic alături de medicamentul de chimioterapie, rezistența a dispărut.

Ca urmare a acestor rezultate, o cercetare publicată în 2019 de o echipă de la Universitatea Tohoku din Japonia a analizat retrospectiv pacienții care sufereau de cancere avansate și care au fost tratați fie cu un medicament chimioterapeutic, fie cu cei care au primit și un antibiotic pe lângă chimioterapie, în încercarea de a preveni sau de a trata o infecție existentă. Aceștia au constatat că pacienții cărora li s-a administrat un antibiotic au avut un răspuns mai bun la tratament. Deși studiul nu a examinat cantitatea de bacterii prezente în țesutul canceros al acestor pacienți, cercetătorii au speculat că antibioticele ar fi putut elimina bacteriile asociate cu tumorile, care ar fi putut interfera cu tratamentul împotriva cancerului.

Straussman și echipa vor administra pacienților un antibiotic cunoscut pentru că acționează împotriva Gammaproteobacteriilor, alături de un tratament cu gemcitabină, un medicament chimioterapeutic, pentru a vedea dacă antibioticul le îmbunătățește rezultatele.

Invazie de bacterii

În 2020, echipa lui Straussman a analizat peste 1.500 de tumori umane din șapte tipuri diferite de cancer: sân, plămân, ovar, pancreas, melanom, os și creier. Ei au descoperit că toate tipurile de tumori au fost invadate de bacterii, care trăiau în interiorul celulelor canceroase și al unora dintre celulele imunitare. Diferitele tipuri de tumori aveau comunități distincte de bacterii.

„Fiecare dintre aceste bacterii s-au adaptat la micro-mediul tumoral unic în care trăiesc”, spune Straussman. „În cazul cancerului pulmonar, am demonstrat cum persoanele care fumează au mai multe bacterii care pot degrada nicotina – care este un metabolit legat de fumat. În cancerele osoase, observăm bacterii care metabolizează hidroxiprolina, care este un metabolit îmbogățit în tumorile osoase.”

Există din ce în ce mai multe dovezi că, în unele cazuri, bacteriile care locuiesc în tumori ar putea, de fapt, să agraveze cancerele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *