National

Gândacii care pun în pericol construcţia autostrăzii Pitesti-Sibiu vor fi mutaţi. Iată care este soluţia propusă de Guvernul Orban

Publicat: 22 ian. 2020

Guvernul României a propus Comisiei Europene mutarea speciei de gândac Morimus Funereus de pe traseul viitoarei autostrăzi Piteşti-Sibiu cu ajutorul feromonilor. Această metodă a fost utilizată cu succes şi în alte state care au întâmpinat probleme asemănătoare, a transmis, miercuri, 22 ianuarie ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„O delegaţie a ministerului discută cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a le prezenta soluţiile pe care le propunem vizavi de scrisoarea de clarificări. Sper să se întoarcă cu veşti bune, pentru a continua procesul de evaluare şi închidere a finanţării pentru autostrada Sibiu-Piteşti”, a spus Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a ţinut să adauge că aceasta este o soluţie practică, utilizata deja şi în alte state.

„Sunt şi alte state care au întâmpinat astfel de probleme şi a adoptat astfel de soluţii, pentru eliminarea unui impediment minor pentru o problemă majoră, respectiv proiectul de investiţii pe care îl avem. Germania a avut un hamster şi un gândac, de asemenea, pentru gară din Stuttgart şi a trebuit să gândească soluţii cum să protejeze aceste specii”, a precizat oficialul guvernamental.

Conform acestuia, pe traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti se află 11 situri Natura 2000.

„În cele 11 situri sunt specii de animale, plante, care sunt dintre cele mai diverse şi pentru anumite categorii de plante, insecte, animale, Comisia a trimis aceste clarificări, care sper să eu să se închidă în următoarea perioadă şi să trecem cu bine perioada de evaluare a proiectului”, a mai spus Boloş.

Pe data de 11 ianuarie, Ministerul Fondurilor Europene a menţionat, că Executivul european a trimis o scrisoare prin care sunt ilustrate observaţii şi se cer informaţii suplimentare cu privire la acest proiect.

„Cererea de finanţare a fost transmisă Comisiei Europene spre evaluare în data de 25 octombrie 2019. În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităţilor naţionale informaţii suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informaţii din partea CE este de două luni de la primirea scrisorii. Solicitarea CE nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este în desfăşurare”, explică MFE.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu