Prima pagină » Actualitate » Gazeta de Cluj: Nelu Varga are frisoane de la extrădarea baronului PSD Arsene
Gazeta de Cluj: Nelu Varga are frisoane de la extrădarea baronului PSD Arsene

Gazeta de Cluj: Nelu Varga are frisoane de la extrădarea baronului PSD Arsene

12 nov. 2023, 11:19, 1 ,
în Actualitate

Unul dintre ultimii baroni PSD, Ionel Arsene, va fi adus în țară după ce justiția din italia a aprobat cererea de extrădare făcută de România. Fostul șef al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat în România, dar a fugit în Italia unde spera să își ispășească pedeapsa. Nelu Varga și unul dintre asociații lui, Sebastian Albulescu, au legături de afaceri cu fiul lui Ionel Arsene. Pe de altă parte, avocații italieni ai lui Arsene spun că baronul PSD nu poate fi extrădat pentru că este în depresie și prezintă un risc crescut de depresie.

La începutul acestei săptămâni, Instanța supremă din Italia a decis ca Ionel Arsene să fie extrădat în România, unde trebuie să execute o pedeapsă de aproape șapte ani de închisoare, a anunțat ministrul justiției, Alina Gorghiu.

„Ministerul Justiției tratează toți fugarii la fel, indiferent de numele lor. Astăzi, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară”, a declarat ea.

Arsene suferă de „tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid”

Pe de altă parte, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, apărătorii din Italia ai fostului politician PSD, au prezentat judecătorilor rapoarte psihiatrice, care arată că Arsene suferă de „tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă”. De asemenea, ei mai arată că, odată extrădat, Ionel Arsene riscă „persecuția politică” în România, transmite corrieredellacalabria.

Însă, mai mult ca sigur, Ionel Arsene va ajunge în închisorile din România și nu se va sinucide din simplul motiv că „baronilor” români le place viața, acesta fiind și principalul motiv pentru care s-au apucat să facă politică. Tot în această ordine de idei, în loc să se defenestreze prin gratiile Penitenciarului Bacău, unde va fi încarcerat, Arsene va începe să vorbească și să scrie cărți pentru a obține reducerea pedepsei de 6 ani și 8 luni. Printre ”personajele” la care s-ar putea referi se numără Neluțu Varga, finanțatorul CFR Cluj, Sebastian Albulescu, unul dintre partenerii lui de afaceri.

Legătura lui Arsene cu oamenii de afaceri constă în emiterea unor licențe de exploatare a nămolului de la Techirghiol, o afacere de câteva milioane de euro, pentru o firmă, Formin SA la care erau asociați Albulescu și Varga. În momentul de față, finanțatorul CFR Cluj nu mai este asociat la această societate, însă după obținerea licenței a fost înființată firma Formin TJK în care sunt asociați fiul lui Arsene, Ionuț, un băiat de 25 de ani, Nelu Varga și Sebastian Albulescu. Proaspăt absolvent de facultate, el a fost cooptat de cei doi oameni de afaceri într-o firmă înființată în februarie 2022 care are ca obiect de activitățile de inginerie în prospecțiuni. Adică exact ce face firma ”mamă” Formin.

De asemenea, Arsene junior mai are o exploatare de calcar în Codru Babadag, pentru care a obținut licență de exploatare. Obiectivul se află într-o arie naturală protejată.

Licențele de exploatare au fost emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), condusă la vremea respectivă de Gigi Dumitru unul dintre oamenii de încredere ai lui Arsene.

Printr-o altă filieră a acestei suveici, Albulescu este prieten cu Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor.

Pe partea clujeană, Nelu Varga este unul dintre oamenii de încredere a fostului ministru de Interne Ioan Rus.

Astfel, poate fi creionat o adevărată rețea de interese care ar putea deveni vizibilă cu ajutorul dezvăluirilor pe care Arsene le-ar putea face.

Afaceri cu zăcăminte

Pe lângă licenţa de exploatare a nămolului de la Techirghiol, SC Formin SA are drepturile de exploatare în patrulaterul aurifer al Munților Apuseni pentru o zonă cu o suprafață de 26.678 de mp.

Potrivit site-ului propriu, Formin SA are un program de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice pe perimetrul Tincova Nord din județul Caraș Severin, în baza unei licențe din 2013. De asemenea, conform datelor ANRM, Formin mai are licențe de explorare de zăcăminte auro-argentifere și polimetalice la Măgura Țebii (Hunedoara) și Ciclova Montană (Caraș-Severin), iar în 2019 a câștigat concursul de oferte organizat de ANRM pentru concesionarea exploatării perimetrului auro-argentifer și polimetalic Cracul cu Aur din Caraș-Severin.

Vasile Albulescu este fost coleg de clasă și partener de afaceri al fostului premier PSD Sorin Grindeanu, actualul șef al ANCOM și unul dintre ”oamenii” Serviciilor. În 5 februarie 2015, Sorin Grindeanu, la aceea vreme ministrul comunicațiilor în Guvernul Ponta, a acordat un interviu site-ului Press Alert din Timișoara în contextul în care izbucnise scandalul Elena Udrea-SRI-DNA. Întreaga emisiune este o pledoarie a lui Sorin Grindeanu în favoarea SRI.

De asemenea, Albulescu a cumpărat două cariere de piatră, în această afacere fiind asociat cu Petre Ungureanu, fost cadru SRI, adus și angajat de Grindeanu la CFR Electrificare.

Când în firma Formin SA era asociat ţi Nelu Varga, societatea a sponsorizat PNL Timiș cu 24.000 lei. Potrivit raportului, la nivel național PNL a primit donații de la firme în valoare de aproape un milion de lei. Pe lângă crezul politic care i-a făcut să bage bani în partid, oamenii de afaceri câștigaseră înainte de a băga banii în pușculița electorală un contract de peste 14 milioane lei.

O afacere din care Nelu Varga a scăpat cu cazierul nevătămat

Clujeanul Nelu Varga a fost implicat în dosarul retrocedărilor frauduloase de păduri, alături de Viorel Hrebenciuc, dar a fost achitat de acuzații în dosarul în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Împreună cu omul de afaceri turdean, Costel Călugăr, ar fi cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul Vlad Sturdza. În 2006, Elie Vlad Sturdza, un strănepot al lui Dimitrie Ghica, a cerut în instanță retrocedarea a mai multe mii de hectare pe motivul că terenurile ar fi fost luate abuziv de Statul Român în perioada comunistă. Instanțele din Bacău i-au respins cererea pe motiv că Sturdza nu ar avea calitatea de moștenitor. Însă, procesul a fost strămutat. La Tribunalul Covasna, unde statul a pierdut procesul, Direcția Silvică Bacău a fost reprezentată de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, după ce, în primele trei instanțe, statul a fost reprezentat de proprii juriști. Cealaltă parte a fost reprezentată în instanță de deputatul PSD de Brașov, Ioan Adam.

Pentru ce a fost condamnat Arsene

În 2018, Ionel Arsene a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție. În pofida faptului că ”baronul” credea că este vorba doar de puțin frecuș, în 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței. El a fost acuzat că în cursul anului 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

Procurorii anticorupție susțin că banii remisi de martor într-un restaurant din București ar fi trebuit să ajungă la persoanele respective prin intermediari. Arsene era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`