International

Gazprom avertizează Moldova. Gazele vor fi tăiate pe 20 octombrie dacă nu se face plata

Publicat: 04 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gazprom avertizează Moldova. Gazele vor fi tăiate pe 20 octombrie dacă nu se face plata
Gazprom avertizează Moldova. Gazele vor fi tăiate pe 20 octombrie dacă nu se face plata

Reprezentanții companiei rusești Gazprom ar putea întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova dacă nu se fac plăți în următoarele zece zile, anunță compania pe canalul oficial de Telegram.

Gigantul energetic Gazprom a anunțat că Republica Moldova trebuie să facă plata până la data de 20 octombrie, altfel Gazprom ar putea întrerupe livrările de gaze și are dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării a termenilor acordului de achitare a datoriei a SA „Moldovagaz”.

Redăm mai jos comunicatul Gazprom

„Pe parcursul anului 2022, Moldovagaz a încălcat în mod regulat termenii contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazprom să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor.

Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești.

După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazprom servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra Moldovei doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

PJSC Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a întrerupe complet livrările de gaze în caz de încălcare a obligației de plată până la 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării grave a termenilor acordului de achitare a datoriei istorice a SA „Moldovagaz”.

Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești care sugerează modificări ale condițiilor contractuale va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale relevante la contract.”

Maia Sandu a decis să crească tarifele la gaz

Inflaţia ridicată şi creşterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, protestatarii cerând demisia preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reuşit să negocieze cu Moscova un preţ mai rezonabil la gaze.

Compania de stat Moldovagaz anunţase marţi că a plătit pentru livrările din august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deşi surse Reuters susţin că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat Spînu.

„Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a adăugat oficialul.

Adauga un comentariu