Este exclusă reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România, dar există un proiect pentru pregătirea de militari voluntari.
Aceasta a fost reacţia Ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, după ce şeful Armatei a spus că avem nevoie de serviciu militar în termen, voluntar, şi de o lege pentru pregătirea populaţiei în caz de război.
Şedinţă de urgenţă în Parlament despre pregătirea populaţiei pentru război?
Senatorii şi deputaţii l-au chemat, astăzi, pe Gheorghiţă Vlad, în Comisiile de Apărare ca să dea explicaţii pentru declaraţiile făcute.
„Populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentur a fi pregătiţi”, a declarat generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării.
Iniţiativa şefului Armatei a încins spiritele în coaliţia de guvernare.
„Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică, vizăm segmentul de vârstă 18-35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase. Tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază ale războiuui”, a mai precizat generalul Gheorghiţă Vlad în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
Aţi fi de acord să participaţi la stagii militare obligatorii în care să învăţaţi să trageţi cu arma?
Da
Nu
Premierul susţine că şeful Statului Major ar fi trecut o linie roşie, iar un deputat PSD chiar îi cere demisia.
„Nu este cazul să ne pregătim de război. România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război. România nu a fost niciodată mai sigură, din acest punct de vedere, ca astăzi. Faptul că facem parte din NATO e un lucru foarte important şi vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari, din toată Europa, şi mai ales din Statele Unite ale Americii, sunt pe teritoriul României. Să stăm liniştiţi. România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.”Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus armata. Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat, s-a modernizat, reducând efectivele de la 342.000 la 90.000, respectiv 75.000 de militari activi, 15.000 personal civil contractual şi în momentul de faţă să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fi o opţiune pentru cei care vor să facă armata”, a declarat şi Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, la Prima TV.
Astăzi, parlamentarii din Comisiile de Apărare merg la Ministerul Apărării, pentru discuții cu ministrul Angel Tîlvăr și șefii Armatei. Armata Română are în prezent 80.000 de militari profesioniști.
Ce cred românii despre stagiile militare în care ar putea învăţa să tragă cu arma
În timp ce aleşii se contrazic în declaraţii, cei mai mulţi oameni cred că ar trebui să fim pregătiţi în eventualitatea escaladarii conflictului la nivel mondial.
Aţi fi de acord să participaţi la stagii militare obligatorii în care să învăţaţi să trageţi cu arma? Aceasta a fost întrebarea la care românii au răspuns.