România a pierdut un mare erou național, un simbol al curajului și al devotamentului față de țară. Generalul-maior (rtr.) Ion Procopie, cel mai longeviv veteran de război din județul Bacău, a trecut la cele veșnice la vârsta de 105 ani, marți, 18 martie 2025, lăsând în urmă o moștenire de onoare și sacrificiu.
Ion Procopie a fost o figură emblematică a veteranilor din Al Doilea Război Mondial, nu doar pentru eroismul său pe câmpul de luptă, dar și pentru rolul său în păstrarea vie a memoriei camarazilor căzuți în război.
Ion Pricopie, cel mai longeviv veteran de război, a murit
Pe parcursul carierei sale, Ion Procopie a fost implicat activ în viața comunității, conducând cu dedicație filiala locală a Asociației Veteranilor de Război din Moinești. El a fost martor al istoriei acestei țări și a transmis din experiențele sale generațiilor tinere, învățându-le despre sacrificiul celor care au luptat pentru România. Moartea sa a lăsat un gol imens în inima comunității, iar cei care l-au cunoscut îi vor purta amintirea cu respect și recunoștință.
Trupul neînsuflețit al generalului Procopie va fi depus miercuri, 19 martie, la Capela Bisericii Sf. Gheorghe din Moinești, iar slujba de înmormântare va avea loc vineri, 21 martie, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Moinești, cu onoruri militare. Moineștenii și toți cei care l-au prețuit vor avea ocazia să-i aducă un ultim omagiu eroului lor.
„Am fost toată viața mea credincios poporului român și m-am închinat la Dumnezeu ca un fiu de preot ce eram – numai așa am răzbit în viață și am fost ocrotit de divinitate” – spunea într-un interviu eroul nostru iubit! Și nu cred să mai fi fost vreun moineștean, vreodată, într-atât de iubit și de respectat ca domnul Ion Procopie, general în retragere al Armatei Române și erou veteran de război! Împreună cu el am re-sfințit monumentul Eroilor din Parcul Tei în 2008, la centenar, cu el am sărbătorit 100 de ani ai României Mari, la monumentul reîntregirii din Parcul Central. A condus cu blândețe și empatie filiala locală a Asociației Veteranilor de Război, a avut grijă de toți camarazii de arme și de rudele rămase în viață – a fost un martor al istoriei acestei țări. Odihnește-te în pace, iubitul nostru general, vei rămâne pentru totdeauna în inimile noastre!”, a transmis Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.
Ion Procopie s-a născut pe 5 decembrie 1919, într-o familie de preot, și a cunoscut greutățile vieții încă din copilărie. La doar un an, și-a pierdut mama, fiind crescut de bunica sa. A urmat școala la Liceul Costache Negruzzi din Iași și la Liceul Regele Ferdinand din Bacău, pregătindu-se pentru o carieră juridică. Însă, în 1942, a fost chemat să lupte în al Doilea Război Mondial, devenind ofițer în Regimentul 38 Infanterie. A luptat pe frontul de Est împotriva Uniunii Sovietice și, ulterior, împotriva forțelor naziste, până în adâncul Europei. A fost grav rănit în luptele din Budapesta și Munții Tatra, dar a supraviețuit și s-a întors acasă ca un erou.
După război, Ion Procopie a continuat să slujească România, alegând drumul justiției și devenind judecător la Moinești. Însă, regimul comunist l-a exclus din magistratură, iar el a fost nevoit să lucreze în industria petrolieră până la pensionare. Viața sa a fost marcată de sacrificii, dar și de dăruirea sa pentru patrie și comunitate.