Germania a decis să prelungească controalele temporare la frontierele sale pentru încă șase luni, o măsură implementată inițial în septembrie 2024 pentru a combate imigrația ilegală.
Cancelarul Olaf Scholz a anunțat miercuri această decizie, subliniind că măsura s-a dovedit eficientă, în ciuda controverselor pe care le-a stârnit.
Germania extinde controalele la frontiere
Introduse pe 16 septembrie 2024, aceste controale temporare au fost motivate de nevoia de a proteja „securitatea internă” și de a combate imigrația ilegală.
Într-un context în care imigrația a devenit o temă centrală în campania pentru alegerile generale din 23 februarie 2025, Scholz a subliniat că aceste măsuri „reduc efectiv migrația ilegală”.
Printre rezultate se numără:
- 47.000 de expulzări la frontieră;
- O reducere cu o treime a cererilor de azil între 2023 și 2024;
- 1.900 de traficanți de persoane arestați.
Reglementările europene și flexibilitatea controalelor Schengen
Deși controalele la frontierele interne sunt în principiu interzise în spațiul Schengen, ele pot fi reintroduse în situații de amenințare la adresa ordinii publice sau securității naționale. Aceste măsuri sunt permise pe perioade limitate de șase luni și pot fi prelungite, dar nu pot depăși doi ani în total. Scholz a precizat că Berlinul a notificat deja Comisia Europeană cu privire la prelungirea controalelor până la jumătatea lunii septembrie 2025.
Măsura a fost criticată de unii, inclusiv de rivalii politici ai cancelarului. Friedrich Merz, liderul conservatorilor (CDU) și favorit în sondaje pentru a deveni următorul cancelar, dorește să introducă controale permanente la frontiere. Acesta propune blocarea intrării tuturor străinilor fără documente, inclusiv a solicitanților de azil. Totuși, în cazul unei victorii electorale, Merz va avea nevoie de o coaliție, cel mai probabil cu social-democrații lui Scholz. Nancy Faeser, ministrul de interne, a declarat că este deschisă compromisului, subliniind că pozițiile celor două partide „nu sunt atât de îndepărtate”.
Tensiunile politice au fost amplificate de decizia conservatorilor CDU/CSU de a prezenta în Parlament inițiative legislative privind imigrația susținute de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Această mișcare a încălcat un tabu național în Germania, marcând o posibilă schimbare în peisajul politic german.
Prelungirea controalelor la frontiere subliniază complexitatea provocărilor legate de imigrație și securitate, teme care vor defini viitorul politic al Germaniei în următoarele luni.