International

Germania nu consideră energia nucleară ca fiind energie verde și se opune planului Uniunii Europene

Publicat: 16 mai 2022
steag Germania Uniunea Europeana
Bruxelles susține că energia nucleară este durabilă 

Bruxelles-ul solicită aprobarea a 27 de state membre și a Parlamentului de la Strasbourg pentru planul său de a eticheta atât gazul, cât și energia nucleară drept investiții ecologice. Germania va vota împotriva introducerii energiei nucleare ca una dintre energiile considerate durabile de către Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost anunțat de guvernul lui Olaf Scholz care și-a exprimat opoziția față de planul de taxonomie al Comisiei privind energia atomică, definind într-o notă de „nu” care arată că energia nucleară nu este durabilă și, prin urmare, nu ar trebui să fie parte a prevederii.

Bruxelles susține că energia nucleară este durabilă

Principiul susținut de Bruxelles este că energia nucleară este durabilă, deoarece nu produce niciun tip de poluare a aerului, chiar dacă produce deșeuri nucleare periculoase, care sunt greu de eliminat, potrivit Europa Today.

Taxonomia servește la clasificarea activităților productive, nu doar a celor energetice, care pot fi considerate „verzi” și deci finanțate cu fonduri de investiții precum obligațiunile verzi, de exemplu. Jocul, potrivit experților, ar putea valora deja peste un trilion de euro în anul care tocmai a început.

Decizia Germaniei cântărește greu la Bruxelles

Din punct de vedere juridic, este un „act delegat”, o chestiune asupra căreia sarcina de a decide a fost delegată Executivului comunitar. Regulile prevăd însă că Parlamentul și Consiliul au la dispoziție maximum 6 luni de la data prezentării, care a fost februarie anul trecut, pentru a examina documentul și, dacă consideră că este necesar, pentru a formula obiecții.

Consiliul va avea dreptul de a se opune cu o majoritate calificată consolidată, ceea ce înseamnă că cel puțin 72% din țările membre (adică cel puțin 20 de state membre) reprezentând cel puțin 65% din populația UE trebuie să spună nu.

Austria și Luxemburg și-au arătat și ele opoziția

Nu-ul Germaniei în acest sens este greu, dar nu suficient pentru a lărgi frontul opoziției la includerea energiei nucleare, care în schimb este puternic susținută de Franța lui Emmanuel Macron, care, fiind primul producător de energie nucleară din Europa, nu are decât de câștigat din aprobarea noii taxonomii.

Austria și Luxemburg și-au arătat, de asemenea, opoziția și chiar au amenințat cu acțiuni în justiție.

Planul de a eticheta gazul ca fiind ecologic a fost criticat și de unele țări, inclusiv de Spania. Gazul emite mai puțin CO2 decât cărbunele atunci când este ars, dar este, de asemenea, asociat cu pierderi de metan, un puternic gaz cu efect de seră.
Comentarii
Adauga un comentariu