International

Germania va crește salariile cu 25%. Banca Centrală s-a opus acestei măsuri

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Germania va crește salariile cu 25. Banca Centrală s-a opus acestei măsuri
Salariile cresc în Germania

Aproape 2 milioane de lucrători din cea mai mare economie a Europei vor primi o creștere salarială importantă, după ce trei partide au convenit miercuri să formeze un nou guvern, iar social-democratul de stânga, Olaf Scholz, îi va succeda Angelei Merkel în funcția de cancelar, scrie CNN.

Ca parte a acordului de coaliție, țara intenționează să crească salariul minim la 12 euro pe oră, de la 9,60 euro pe oră în prezent.

Măsura ar putea crește veniturile a aproape 2 milioane de persoane din Germania care primesc salariul minim, adică aproximativ 5% dintre lucrători, potrivit lui Carsten Brzeski, economist la ING. Acesta a declarat că mișcarea este „în mod clar semnificativă”.

Salariul minim era deja stabilit să crească la 10,45 euro în iulie 2022. Textul acordului de coaliție nu a precizat când va intra în vigoare majorarea.

Economistul Felix Huefner de la UBS a declarat că măsura ar trebui să „stimuleze creșterea generală a salariilor” în întreaga economie germană, avertizând în același timp că ar putea „contribui la presiuni salariale mai ample”, scrie mediafax.ro.

Banca centrală a Germaniei a criticat public măsura în această săptămână, calificând-o drept „îngrijorătoare”. Instituția a spus că ar avea un efect de recul asupra salariilor pentru persoanele cu venituri mai mari.

Economiștii și factorii de decizie politică din întreaga lume au urmărit îndeaproape creșterea salariilor ca o componentă cheie a inflației. În Germania, inflația în octombrie a fost de 4,5%, cea mai mare măsură din ultimele aproape trei decenii, în condițiile în care prețurile energiei au crescut vertiginos și costul alimentelor a urcat.

Germania a introdus pentru prima dată un salariu minim național de 8,50 euro în 2015.

Sprijinul pentru salariul minim în Europa a crescut pe măsură ce puterea sindicatelor a scăzut. Comisia Europeană afirmă că, între 2000 și 2015, s-a înregistrat o scădere a proporției de lucrători din UE care beneficiază de contracte colective de muncă, scăderi deosebit de puternice fiind înregistrate în Europa Centrală și de Est.

Un nou proiect de lege al UE, anunțat la începutul acestei luni, încearcă să consolideze salariile minime în întregul bloc.

Salariul minim din Germania este deja printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Adauga un comentariu