Actualitate

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului susține că moțiunea de cenzură nu poate fi blocată de CCR

Publicat: 08 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gheorghe Iancu fost Avocat al Poporului susține că moțiunea de cenzură nu poate fi blocată de CCR
Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, susține că premierul Florin Cîțu nu poate bloca la CCR moțiunea de cenzură

Premierul Florin Cîțu a declarat în urmă cu doar câteva momente faptul că va sesiza CCR referitor la un conflict între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură. În replică, Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului și bine cunoscător a Constituţiei a declarat că moţiunea de cenzură nu poate fi blocată de CCR.

De altfel, Ludovic Orban a declarat faptul că a sesizat Guvernul pe tema moţiunii de cenzură urmând ca cei din urmă să o trimită la Parlament pentru a fi votată.

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului consideră că moţiunea de cenzură nu poate fi blocată de CCR

După declaraţiile făcute de premierul Florin Cîțu, în direct la un post de televiziune a intervenit Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului şi un cunoscător al Constituţiei României. Acesta a declarat că moţiunea de cenzură nu poate fi blocată de CCR. De altfel, fostul avocat a precizat faptul că Parlamentul este singurul care este stăpân pe moţiunea de cenzură:

Constituţia este superioară legii. Parlamentul este cel care decide, el este suprem. Parlamentul trebuie să urmeze procedura dată de constituţie nu de legalitate. De asemenea, CCR, nu poate rezolva conflictul ci va da nişte indicaţii pentru a rezolva conflictul. Ce să blocheze CCR? Nu se poate bloca moţiunea de cenzură a CCR. Parlamentul este cel care decize, este stăpânul declanşării moţiunii de cenzură. Dacă nu se retrage moţiunea, ea va merge mai departe. Domnul Cîțu nu are nicio treabă cu constituţia. Parlamentul este stăpân pe moţiunea de cenzură. a conchis Gheorge Iancu.

Premierul Florin Cîțu a declarat că va sesiza Curtea Constituțională a României pe tema moțiunii de cenzură

De altfel, premierul Florin Cîțu a declarat că va sesiza CCR pentru un posibil conflict între Guvern și Parlament. Premierul este nemulțumit de faptul că Ludovic Orban a sesizat Guvernul pe tema moțiunii de cenzură. Cel din urmă declarase că a trebuit să respecte Constituția României și din această perspectivă a sesizat Guvernul.

Moţiunea depusă de USR-PLUS și AUR este neconstituţională. Vreau să văd dacă a încălcat statutul pentru convocarea şedinţei apoi vom vedea sancţiunile. Vă anunţ că Guvernul va sesiza CCR pentru un conflict între Guvern şi Parlament. Trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia. Deciziile de astăzi se referă la legalitate. Nu ne opunem unui partid parlamentar să aibă o moţiune de cenzură. Este rolul Parlamentului să se asigură că moţiunea de cenzură este legală. Să admiţi că ai depus nelegal nişte semnături este inadmisibil. Sesizăm CCR care este singura care ne poate spune dacă este legal. Noi avem opinii păreri, dar CCR este singura instituţie. Trebuie să ne asigurăm că este legal. Ar fi o premieră în România să participăm la această mascaradă şi apoi să vină CCR să ne spună că este ilegal. Aşteptam CCR şi dacă ne spune că totul este legal atunci vom merge mai departe. a declarat premierul Florin Cîțu.

De altfel, moțiunea de cenzură este boicotată în BPR unde nu există cvorum. USR-PLUS și AUR acuză faptul că PSD și PNL au făcut alianță și lipsesc intenționat de la ședința care are ca scop trimiterea moțiunii de cenzură la citire și ulterior la vot în Parlamentul României.

Adauga un comentariu