Prima pagină » Actualitate » Ghid informativ pentru asiguraţii şi păgubiţii de City Insurance, lansat de UNSAR şi BAAR
Ghid informativ pentru asiguraţii şi păgubiţii de City Insurance, lansat de UNSAR şi BAAR

Ghid informativ pentru asiguraţii şi păgubiţii de City Insurance, lansat de UNSAR şi BAAR

23 sept. 2021, 09:58,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România) şi BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România) lansează împreună un Ghid informativ pentru asiguraţi, atât pentru cei care deţin o poliţă City Insurance, cât şi pentru păgubiţii care au de recuperat o daună aferenta unei poliţe a acestei companii, în contextul evoluţiilor de pe piaţa asigurărilor RCA.

Reamintim faptul că ASF a dispus săptămâna trecută retragerea autorizaţiei de funcţionare, constatarea stării de insolvența şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva CITY Insurance.

Ce se întâmplă cu românii care deţin o poliţă de asigurare la City Insurance

Românii care şi-au făcut o poliţă de asigurare la compania City Insurance rămâne în continuare valabilă.

În altă ordine de idei, se poate denunţa în orice moment poliţa şi va exista posibilitatea încheierii cu un alt asigurator autorizat.

„Dacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada neexpirata aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne valabilă, conform prevederilor legale, până cel târziu la 90 de zile după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului. Asta înseamnă că, în cazul în care valabilitatea poliţei înscrisă în documentul de asigurare depăşeşte termenul menţionat anterior, nu veţi mai fi asigurat”, potrivit ghidului informativ 1asig.ro.

Încasarea despăgubirilor în cazul unui accident rutier

Românii care au fost victima unui accident rutier produs de un conducător auto prin intermediul unui autoturism asigura printr-o poliţă emisă de City Insurance pot încasa indemnizaţiile/despăgubirile trebuie să depună o cerere de plată motivată şi însoţită de documente justificative, începând cu data publicării deciziei ASF de retragere a autorizaţiei pentru CITY Insurance în Monitorul Oficial. De asemenea, până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

În altă ordine de idei, trebuie precizat şi că, în momentul de faţă, există în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care schimbă unele dintre prevederile legii actuale în ceea ce priveşte activitatea FGA (Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor) în beneficiul creditorilor de asigurări.

Una dintre cele mai importante modificări că ar putea intra în vigoare face referire la scurtarea termenului în care FGA poate începe efectuarea plăţilor către păgubiţi, respectiv la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare.

De asemenea, proiectul prevede majorarea plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei şi acordarea despăgubirilor pe fiecare creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare. Aceaste prevederi propuse vizează protejarea suplimentară a păgubiţilor în cazul insolventei unui asigurator, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024