Noul premier italian Giorgia Meloni, abia intrat în funcţie, şi-a făcut debutul pe scena internaţională în weekend printr-o întâlnire – dată drept incertă de către Palatul Élysée până în ultimul moment – cu lui Emmanuel Macron, la Roma, prima sa întâlnire tête-à-tête cu un lider străin, relatează The Huffington Post. Palatul Élysée a menţinut incertitudinea acestei întâlniri a preşedintelui francez cu italianca, la care presa nu a avut acces, în centrul capitalei italiene, timp de peste o oră.
”Ca europeni, ca ţări vecine, ca popoare prrietene, trebuie să continuăm împreună cu Italia toată activitatea angajată. Să reuşim împreună, prin dialog şi ambiţie, o datorăm tinerilor şi popoarelor noastre”, a scris pe Twitter Emmanuel Macron, care a postat o imagine în care apare alături de Giorgia Meloni, după ce i-a mulţumit fostului premier Mario Draghi.
Spre deosebire de cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele american Joe Biden sau reprezentanţi ai instituţiilor europene, şeful statului francez nu s-a exprimat pe tema subiectului nominalizării lui Giorgia Meloni, prima femeie care conducea a treia economie a zonei euro.
Întâlnire între Giorgia Meloni și Emmanuel Macron
Vizita lui Emmanuel Macron a fost consacrată unui Forum internţaional al păcii, unde a susţinut un discurs duminică, 23 octombrie, şi unei audienţe la Papa Francisc, cu care s-a întâlnit luni, 24 octombrie. Însă el nu a ocolit contextul politic italian – instalarea reprezentantei post-fascsmului la conducerea unei coaliţii dominate de extrema dreaptă.
Relaţiile franco-italiene, foarte bune în timpul lui Draghi, riscă se fie afectate de turbulenţe din cauza euroscepticei şi suveranistei Meloni, însă Macron a dat asugurări vineri, 21 octombrie, că este ”întru totul pregătit să colaboreze cu ea”.
Mario Draghi, foarte apreciat pe plan internaţional, i-a predat ştafeta duminică dimineaţa, 23 octombrie, lui Giorgia Meloni, la Palatul Chigi, sediul Guvernului, la Roma.
La un secol după venirea la putere a lui Benito Mussolini, această fostă admiratoare a lui Il Duce, a preluat şefia celui mai de dreapta Guvern al ţării de la naşterea Republicii, în 1946.
Uniunea Europeană (UE), îngrijorată de venirea la putere a extremi drepte în Italia – o ţară fondatoare a UE – s-a declarat pregătită, vineri, 21 octombrie, ”să coopereze” cu Guvernul Meloni.
Giorgia Meloni, o italiancă în vârstă de 45 de ani, care a obţinut o victorie istorică în alegerile legislative de la 25 septembrie, a reuşit să-şi facă respectat Partidul Fratelli d’Italia (post-fascist) şi să-l conducă la putere, la conducerea unui guvern de 24 de miniştri – din care fac parte doar şase femei. Ea dispune, împreună cu partenerii săi din coaliţie – liderul populist şi antimigraţie al Ligii (suveraniste) Matteo Salvini şi şeful decrepit al Partidului Forza Italia Silvio Berlusconi – de o majoritate absolută, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.
Meloni, o susținătoare a Ucrainei împotriva Rusiei
O aşteaptă numeroase provovări – mai ales economice -, în frunte cu inflaţia şi datoria – al cărei procent este cel mai mare în zona euro, după cel al Greciei. Alcătuirea noului Guvern reflectă dorinţa de a oferi asigurări partenerilor Romei.
Fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a fost numir ministru de externe, cu titlul de viocepremier, iar Giancarlo Giorgetti, un reprezentant al aripii moderate a Ligii, care a făcut parte din Guvernul Draghi, la ministerul Economiei.
Sarcina lui Meloni se anunţă dură, iar coaliţia sa a început deja să se fisureze.
Ea a îndemnat Guvernul, duminică, ”să rămână unit”, după prima şedinţă a Consiliului de Miniştri – pe fondul unor tensiuni cu Berlusconi şi Salvini, care sunt reticenţi să accepte autoritatea lui Meloni, al cărei partid a obţinut 26% din voturile exprimate la 25 septembrie, în timp ce Forza Italia a obţinut 8%, iar Liga 9%.
Giorgia Meloni – o atlantistă şi favorabilă susţinerii Ucrainei împotriva Rusiei – a înfruntat săptămâna aceasta declaraţii polemice ale lui Berlusconi, care a anunţat că şi-a ”reînnodat” legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi l-a acuzat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că poartă vina Războiului rus în Ucraina.
Ea a subliniat că Italia ”face deplin şi cu capul sus parte” din UE şi NATO.
Acest mesaj a fost bine primit atât la Washington, cât şi la Kiev şi la NATO, al cărei secretar general Jens Stoltenberg i-a transmis ”felicitări” Giorgiei Meloni.
Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că ”abia aşteaptă” să colaboreze cu ea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ”berăbdător să continue cooperarea rodnică” cu Roma.
”Nu sunteţi singur”, i-a răspuns Meloni. ”Italia va fi mereu alături de curajosul popor ucrainean, care se bate pentru libertate şi o pace legitimă”, a subliniat ea.