Prima pagină » Eveniment-Social » Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, punct de atracţie pentru ieşeni de Ziua Naţională a României
Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, punct de atracţie pentru ieşeni de Ziua Naţională a României

Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, punct de atracţie pentru ieşeni de Ziua Naţională a României

30 nov. 2021, 14:19,
în Eveniment-Social

Mâine, 1 decembrie 2021, ieşenii pot petrece timp de calitate la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” de Ziua Naţională a României. Punctul de atracţie este deschis atât azi, cât şi mâine.

Persoanele doritoare pot intra în Grădina Botanică fără certificat de vaccinare anti-Covid-19, însă doar cu respectarea normelor de protecţie.

Grădina Botanică din Iași, înființată la 10 august 1856

Grădina Botanică din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an, aniversează 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească.

De asemenea, la expoziție pot fi admirate și 25 de specii ale genului Chrysanthemum, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene. Speciile menținute în colecție reprezintă o bază pentru înțelegerea evoluției genului de-a lungul timpului, prin evidențierea originii (specia parentală spontană Chrysantemum indicum), dar și a nivelului la care a ajuns crizantema prin practicile horticole de ameliorare și de creare a soiurilor cu valoare decorativă.

În ultimii ani, Grădina Botanică s-a îmbogățit cu cinci soiuri create în instituție

În Grădina Botanică din Iași, cultura crizantemei se practică de 5 decenii și urmează tendința generală de expansiune a tehnicilor noi de ameliorare, fiind create la Iași noi soiuri românești, cu o valoare științifică și decorativă deosebită. Astfel, există în cultură soiuri omologate și menținute de-a lungul timpului în această colecție reprezentativă la nivel național și internațional, între care 14 soiuri de dumitrițe (Paloma, Unirea, Armonie, Autumnala, Bicolor, Azur, Idila etc.) și 23 de crizanteme (Orizont, Lucian Corneliu, Simona, Carmen’, Asfințit, Anica, Tamara, Romică, Profira, Splendoarea Toamnei etc.).

În ultimii ani, pe lângă un număr mare de soiuri internaționale incluse în colecție, Grădina Botanică s-a îmbogățit cu cinci soiuri create în instituție, prin practicarea tehnicilor de ameliorare specifice, respectiv polenizarea încrucișată între soiurile Afințit x Epidote Jaune, urmată de selecția liniilor cu valoare decorativă deosebită, în prezent aceste selecții aflându-se în etapa de testare pentru distincție, uniformitate și stabilitate. Soiurile obținute și testate în cadrul Grădinii Botanice din Iași excelează prin calitate, productivitate și rezistență biologică superioară în condițiile date, fiind remarcate pentru culoare (de la galben auriu până la roșu și cărămiziu) și tip de inflorescență obținută (tipul 7 și tipul 8 din clasificările acceptate la nivel mondial pentru crizantemă – simplu, semidublu și anemonă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`