În urmă cu câteva zile, în Parlamentul României a avut loc un uriaș scandal, care de atunci este zilnic mediatizat de cele mai multe televiziuni. Atenția s-a concentrat asupra comportamentului Dianei Șoșoacă. Atât de mult, încât nu a fost observat un fapt extrem de grav. Regulamentul instituit în Parlamentul României a fost grav încălcat. Chiar atunci când a fost adoptată o lege, care la rândul ei stârnește o furtună de comentarii. Anularea pensiilor speciale ale parlamentarilor. |
Faimoasa ședință a fost prezidată și ca atare condusă de Alfred Robert Simonis. Acesta practic l-a înlocuit pe Nicolae Ciucă, transformându-l într-un simplu obiect decorativ în prezidiu. Robert Alfred Simonis a intrepretat cap coadă un rol de președinte interimar. Această funcție de președinte interimar în realitate nu există. Simonis este doar vicepreședinte al Camerei Deputaților și atâta tot. Afirmația de mai sus este confirmată de articolul 22 din Regulamentul Camerei Deputaților și de articolul 29. Simonis nu avea dreptul să conducă respectiva ședință și nici să semneze legea, o lege atât de importantă, pentru a o trimite la Monitorul Oficial și apoi înspre promulgare. Cum de nu a observat niciun membru al Legislativului această gravă abatere?
Opinia publică s-a concentrat aproape în exclusivitate asupra circului generat de Diana Șoșoacă. Dincolo de exchibițiile excentrice ale acesteia, de comportamentul violent și grosolan, de invectivele cu care i-a împroșcat pe membrii prezidiului, în esență Diana Șoșoacă a sesizat faptul că actul normativ care se pregătea cu Alfred Robert Simonis la butoane era o farsă. Menită să distragă atenția opiniei publice de la problema reală și gravă, care afectează societatea românească, și anume existența unor pensii nerușinate, multe dintre ele mai mari decât ultimul salariu și nebazate pe contributivitate. În raport cu situația generală, pensiile parlamentarilor reprezintă foarte puțin. O picătură într-un pahar cu apă. În schimb, fiindcă vorbim despre membrii Legislativului României, reprezentanții primei dintre cele trei puteri ale statului, pensiile speciale ale acestora au o încărcătură simbolică. Și în principiu este corect ca începutul să fie făcut prin anularea acestora. Acesta este fondul problemei. Dar, mai departe, opinia publică a avut de-a face cu două spectacole de mare circ. Unul a fost generat de Diana Șoșoacă și asupra acestuia nu mai insist. S-a vorbit și s-a comentat destul. Al doilea spectacol însă este, după părerea mea, grav. El a fost montat cu intenția expresă de a înșela atât opinia publică din România, cât și Uniunea Europeană. Conform Programului Național de Redresare și Reziliență, elaborat de autoritatea statului român, negociat și aprobat la Bruxelles, pensiile speciale trebuiau eliminate. Și s-a dat un prim semnal. Prin eliminarea pensiilor parlamentarilor. Este însă un semnal cu totul și cu totul fals. Nu în acest fel pot fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. A demonstrat-o fără echivoc o decizie în acest sens, definitivă și executorie, a Curții Constituționale a României. Pentru că a existat și o tentativă anterioară în acest sens. Cu bună știință acum, liderii coaliției au decis să repună pe tapet, de ochii lumii, un act normativ neconstituțional. Care va fi din nou infirmat de CCR. Acest lucru se știe. Dar planul avut în vedere este și mai pervers. Și anume ca, după viitoarea decizie CCR, pentru a treia oară, aceeași lege neconstituțională să fie din nou promovată în Parlament. Avem de-a face cu o pantomimă extrem de rușinoasă.
Ei bine, pe acest fond, parcă pentru a crea noi argumente în favoarea respingerii actului normativ de către CCR, însăși ședința organizată pentru promovarea legii este neconstituțională. Pentru că a fost condusă de un neavenit. Și pentru că actul normativ a fost semnat de către acesta. E clar că și din această cauză anularea pensiilor parlamentarilor va putea fi atacată la Curtea Constituțională.
Iar pentru ca circul să fie total, ce a urmat? Așa-zisul regulament anti-Șoșoacă. Parlamentul și-a modificat propriul regulament de funcționare, instituind sancțiuni severe împotriva celor care fac circ în ședințele de plen. Ei pot fi luați de guler și scoși afară și li se reduc timpii de microfon precum și indemnizațiile. Nici această modificare de regulament nu rezolvă problema. A fost făcută la viteză, la nervi și fără a fi luate în calcul alte posibilități pe care, cei care promoveză circul în forul legisativ le au la dispoziție. Să admitem că la lucrările Camerei Deputaților și Senatului va putea fi instaurat un climat civilizat. Dar ce se întâmplă afară? Pe culoarele Parlamentului? Acolo unde au loc conferințele de presă. Sau briefingurile. Sau simplele declarații ale unor parlamentari în fața camerelor de luat vederi ale televiziunilor de știri. Fără doar și poate, așa cum s-a și văzut, circul total dezagreabil, rușinos pentru imaginea primei puteri în stat, se transferă și chiar se amplifică în afara sălilor de plen. Din nou, în ochii opiniei publice s-a jucat o comedie.
oare de ce nu scriu jurnalistii despre asta ???? ar trebui sa bubuie ziarele si TV……………….Uite asa Sosoaca are cea mai mare dreptate cand spune ca toti jurnalistii sunt servitorii ,oare ai cui ???!!!!!