National

Gravă omisiune a autorităților! Operatorii de restaurante nu pot legitima clienții de aceea în incintă pot intra mai mulți utilizând același certificat de vaccinare

Publicat: 21 sept. 2021
restaurant
Restaurant

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Ion Biriş, a declarat că operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienţii şi deci nici dacă certificatele verzi sunt în realitate ale acestora.

Din acest motiv, un operator de restaurant ar putea permite accesul a 20 de persoane care în realitate folosesc acelaşi certificat verde, a precizat oficialul HORA, potrivit stirileprotv.ro.

“Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul ‘verde’, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine.

Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a afirmat Ion Biriş, în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

Potrivit liderului HORA, operatorii de restaurante nu se pot erija în gardieni publici, iar autorităţile iau foarte multe măsuri pompieristice pe acest subiect.

Avocatul Poporului, Renate Weber, despre certificatul verde: Unele persoane nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng drepturi și libertăți fundamentale pentru că nu au certificat verde să atace în instanța decizia Guvernului:

„Mă aşteptam ca în România să se discute despre posibilitatea implementării unui certificat verde, pentru că s-a implementat deja în mai multe state europene. Dar nu m-am aşteptat deloc să văd că asta se face printr-o Hotărâre de Guvern. Eram convinsă că după deciziile multiple ale CCR de anul trecut s-a înţeles foarte clar că restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi trebuie făcută numai prin lege.

Când vorbim de acest certificat discutăm de faptul că unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau nu au testul, nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au. Deci discutăm de o restrângere. Guvernul a avut la dispoziţie toată vara să facă un proiect de lege să fie trimis în Parlament şi dezbătut. O lege trece şi prin controlul de constituţionalitate. În Franţa s-a trecut prin filtrul Consiliului Constituţional după ce s-a trecut prin Parlament.

Aşa mă aşteptam să se întâmple şi în România, dar nu a fost cazul. Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vătămate în drepturile lor, după ce apare incidenta de 3 la mie, dacă le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie să restrângi drepturi şi libertăţi”

Adauga un comentariu