International

Grecia și Bulgaria anunţă că-şi reiau activitatea turistică

Publicat: 28 apr. 2020
Obiceiuri şi tradiţii din Grecia
Obiceiuri şi tradiţii din Grecia

Pandemia de coronavirus a lovit puternic economiile țărilor, prăbușindu-le financiar, inclusiv în sectorul turistic, domeniu esențial pentru multe națiuni.

Grecia, una dintre țările dependente de activitatea turistică, se pregătește de o relansare economică, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, anunțând că își va redeschide insulele pentru turiști, din 29 iunie.

Ministrul grec al Turismului, Haris Theoharis, a anunțat că sezonul estival în Grecia va putea fi deschis la 1 iulie, dar va fi restricționat la trei luni, respectiv iulie, august și septembrie, potrivit europost.eu.

Totodată, în funcție de cum va evolua curba cazurilor de infectare cu noul coronavirus, sezonul se va putea prelungi până în octombrie sau, chiar, noiembrie, spune Theoharis, care estimează o scădere cu 50% a sectorului turistic, față de anul trecut.

Turismul reprezintă 20% din PIB-ul Greciei și oferă unul din cinci locuri de muncă.

Până în prezent, Grecia a raportat 2.534 de persoane infectate cu coronavirus și un număr de 136 de persoane decedate din pricina virusului, fiind astfel una dintre țările cel mai puțin afectate. Totodată, 577 persoane s-au recuperat.

Reluarea activității turistice în Grecia, sub incidența unor restricții

Harri Teocharis a ținut să precizeze că reluarea activității sectorului turistic va include un pachet cu „noi reguli specifice pentru hoteluri, plaje, piscine, bufeturi pentru micul dejun în hoteluri și autobuze turistice”.

Pentru a limita riscurile răspândirii noului coronavirus pe teritoriul țării, ministrul Turismului din Grecia a înaintat ideea existenței unui „pașaport de sănătate”.

Mai exact, cei ce doresc să călătorească în Grecia trebuie să nu fie purtători al virusului, fiind nevoiți să se verifice în acest sens.

În plus, verificările pasagerilor cu termometre sau analizele de sânge înainte că cetățenii să călătorească în alte țări, pe lângă modalitatea de obținere a „certificatelor de imunitate”, sunt prioritare, a mai precizat ministrul.

Bulgăria redeschide sezonul estival pe 1 iulie

Autorităţile bulgare au în plan reluarea activității turistice pe data de 1 iulie, deschizând sezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia de coronavirus, care a paralizat sectorul turistic.

„Criza din domeniul turismului are un caracter fără precedent. Este important să unim eforturile guvernului, autorităţilor locale şi reprezentanţilor business-ului pentru a ieşi din această criză. Bulgăria are posibilităţi turistice bogate, de aceea sper că în final această criză ne va face pe toţi mai puternici. Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile”, a anunţat marţi Ministrul Turismului, Nikolina Anghelkova, notează TASS.

Totodată, se mai are în vedere înlesnirea regimului de vize pentru „oaspeţii tradiţionali din Turcia şi Rusia”.

Activitatea turistică din Bulgaria a fost suspendată pe 17 martie, iar două zile mai târziu, la ordinul Ministrului Sănătăţii Kiril Ananiev, ţara şi-a închis frontierele pentru cetăţenii ţărilor afectate de coronavirus, în afara celor care tranzitează teritoriul Bulgariei.

Potrivit celor mai recente date, 1.387 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate pe teritoriul Bulgariei și doar 58 de decese, în urma măsurilor stricte adoptate de timpuriu, precum închiderea granițelor și testările în masă.

Numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus la nivel mondial a sărit de 3 milioane, peste 211.600 de oameni pierzându-și viața de la debutul pandemiei. Aproape 922.600 de persoane depistate pozitiv s-au vindecat, dar altele 56.300 sunt în stare gravă.

Adauga un comentariu