National

Grecia va testa toți turiștii care intră în țară pe la vama Kulata-Promachonas

Publicat: 09 iul. 2020
ALT=
Grecia va testa toți turiștii care intră în țară pe la vama Kulata-Promachonas

Grecia anunță că va testa toți turiștii care intră în țară pe la vama Kulata-Promachonas. Decizia oficialităților elene vine după înregistrarea unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos (nordul Mării Egee), a relatat astăzi postul de radio naţional bulgar (BNR), citat de novinite.com.

Până astăzi, au foist consemnate mai multe cazuri de turiști infectați cu COVID-19 în Grecia. Astfel,  în insula Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină. Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine.

Grecia va testa toți turiștii care intră în țară: Aproape toți turiștii testați astăzi

Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, că numărul testelor efectuate asupra persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

Astăzi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi. Este de aşteptat ca începând de mâine traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei.

Potrivit site-ului ekathimerini.com, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos (sudul Mării Egee). Conform unor relatări publicate miercuri, ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia.

Granițele închise pentru cetățenii din Serbia

Autoritățile elene au decis închiderea granițelor pentru toți cetățenii sârbi, cu excepția călătoriilor care nu pot fi amânate (profesionale, de afaceri), până pe 15 iulie și poate fi prelungită, dacă va fi cazul. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Aristotelia Peloni și confirmat de ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic.

Serbia a declarat vineri stare de urgenţă în capitala Belgrad, după ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut îngrijorător..

Orice turist va veni în Grecia este obligat să completeze un chestionar de localize online, cu 48 de ore înainte de a intra în țară. Acesta va conține datele personale, precum ţara de origine sau ţările traversate în ultimele 15 zile. Completarea chestionarului va fi obligatorie până la data de 31 august. În acest fel, autoritățile vor stabili dacă persoana respectivă reprezintă sau nu un pericol pentru ceilalți. După completare, turistul va primi un cod personal QR care va fi verificat, pe telefonul său mobil sau varianta imprimată pe hârtie, la punctul de sosire. În funcţie de codul de bare, turistul va fi direcţionat spre ieşire sau spre spaţiul de testare. În cazul în care va fi în cea de-a doua situație, oamenii vor fi trimiși în carantină până la sosirea rezultatelor.

Ce trebuie să facă românii care vor să meargă în Grecia

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Adauga un comentariu