Prima pagină » Actualitate » Groparul moțiunii e Iohannis
Groparul moțiunii e Iohannis

Groparul moțiunii e Iohannis

10 oct. 2019, 09:30,
Sorin Rosca Stanescu în Actualitate

Situația a fost răsturnată. Raportul de forțe s-a schimbat. Practic, moțiunea de cenzură avea în urmă cu câteva zile toate șansele să treacă. Ludovic Orban a anunțat triumfător că va avea mai multe voturi decât îi este necesar. Dar sorții s-au schimbat. Radical. După declarația hazardată, lansată, intenționat sau nu, la Iași. Cum a fost posibil?

Cei mai înverșunați reprezentați ai frontului anti-PSD o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi cumpărat în ultimele două-trei zile mai mulți parlamentari la bucată. Sau că s-ar afla în spatele noului grup parlamentar care și-a făcut publică identitatea miercuri și care a anunțat că se opune moțiunii de cenzură. În realitate, explicația e alta.

Groparul moțiunii este Klaus Iohannis. Să ne amintim. Acesta i-a somat public pe liberali să fie gata să preia guvernarea României. Această declarație a închis practic toate canalele de negociere. Cu toate partidele, altele decât PSD. Iohannis nu a mai lăsat loc unor alternative care s-ar fi putut prezenta și susține la masa negocierilor. Un guvern PNL este un guvern politic. Deci scenariul unui guvern tehnocrat a căzut. Un guvern PNL nu este un guvern de coaliție. Deci, din momentul enunțului lui Iohannis, a dispărut și șansa celorlalte partide, altele decât PNL, de a face parte din viitorul cabinet. Iohannis a anunțat un guvern de tranziție. Cu viață scurtă. De un an. Și care prea multe obiective nu-și va propune. Conform președintelui, acest guvern de tranziițe are doar sarcina de a ține corabia pe linia de plutire. Este deci un guvern de avarie. Un guvern care nu va putea onora niciunul dintre angajamentele majore asumate de partidele din opoziție în paralel cu acuzațiile aduse împotriva PSD. Din nou s-a mai trântit o ușă. Pentru că Iohannis nu a lăsat deschisă nici măcar posibilitatea ca un eventual guvern Orban să supraviețuiască după alegerile parlamentare, trecând eventual prin procesul unei remanieri extinse.

S-a ajuns asfel în situația în care cărțile de joc au dispărut instantaneu din mâna președintelui PNL. Acesta nu a mai avut ce să negocieze cu celelalte partide din opoziție. Singurele discuții purtate și netransparente au fost cele cu UDMR și cu ceea ce a mai rămas din ALDE. Tăriceanu a declarat că ALDE nu intră la guvernare în eventualitatea în care se creează un guvern de tranziție, ci eventual abia după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului viitor. Iar Kelemen Hunor nu e deloc clar ce va face. Intră UDMR sau nu intră într-un eventual guvern Orban?

După ce lui Ludovic Orban i-au fost smulse practic cărțile de joc din mână, rând pe rând partidele din opoziție au început să dea înapoi. Moțiunea nu va trece. Cu certitudine. Știm de ce nu va trece. Nu va trece ca efect al declarațiilor de la Iași făcute de Klaus Iohannis. Ceea ce nu știm este dacă aceste declarații au fost sau nu intenționate. Înclin să cred că da. Și asta pentru că dețin informații conform cărora mai mulți palamentari semnatari ai moțiunii de cenzură, defectori PSD, au luat legătura cu vârfuri ale Serviciului Român de Informații, întrebându-i dacă au făcut sau nu bine ce au făcut. Și sunt mai multe cazuri în care li s-a răspuns doar printr-o ridicare de sprânceană. Sau o ridicare din umeri. Acesta nu este un semnal că SRI s-ar retrage din competiția politică. Este mai degrabă un semnal că SRI nu este interesat ca moțiunea să treacă. Și, dacă așa stau lucrurile, atunci cine va plăti factura pentru acest eșec? Orban îi va acuza pe parlamentarii care una au semnat și alta au votat. O va acuza pe Dăncilă, care le-a cumpăra voturile. Dar nu este suficient. Până la urmă, eșecul îi aparține. Va fi contabilizat împotriva lui. La fel cum ar fi fost contabilizată și o eventuală victorie. Klaus Iohannis va avea în continuare la dispoziție un sac de box în persoana premieruui Dăncilă. Aparent e în câștig. Dar moțiunea va cădea totuși din cauza lui. El a îngropat-o prin prea avântata declarație făcută la Iași. Ca să nu mai vorbim de faptul că a mai venit cu o sperietoare. Vorbind despre alegeri anticipate. O declarație de asemenea riscantă. Cu efecte devastatoare asupra frontului anti-PSD din Parlamentul României. Ca să nu mai vorbim că a dovedit din nou o lipsă crasă de cultură, cel puțin în domeniul constituțional. Ar fi trebuit să știe că alegerile anticipate înseamnă altceva. Înseamnă alegerea unui Parlament pentru un singur an. Conform Legii Fundamentale. Iohannis s-a gândit de fapt la alegeri parlamentare înainte de termen. Ceea ce este cu totul altceva. Într-o Românie educată, președintele ar trebui să știe ce spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`