International

Grupul ABBA s-a reunit. Urmează să lanseze un nou album

Publicat: 03 sept. 2021

Grupul ABBA s-a reunit şi va lansa un nou album de studio, primul material discografic cu piese originale înregistrate după o pauză de patru decenii.

Albumul se va numi „Voyage” iar lansarea sa este programată pentru data de 5 noiembrie, anul curent.

O altă premieră este că grupul va susține un concert digital la Londra în 2022, în timpul căruia membrii trupei vor apărea pe scenă sub forma unor holograme.

Informațiile au fost anunțate joi chiar de membrii formației suedeze, în cadrul unui eveniment organizat la Londra și difuzat în direct pe canalul de YouTube al ABBA.

„Am înregistrat un nou album”, au declarat Bjorn Ulvaeus, în vârstă de 76 de ani, şi Benny Andersson, în vârstă de 74 de ani.

Unul dintre cele mai populare grupuri pop din lume, cu discuri vândute în peste 385 de milioane de copii în toată lumea, ABBA a lansat joi două piese de pe noul material discografic.

Cântecele se intitulează „I Still Have Faith in You” şi „Don’t Shut Me Down”.

ABBA a ajuns la celebritate mondială cu o serie de melodii care au „rupt” topurile la sfârșitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980, între care „Waterloo”, „Dancing Queen” şi „Take A Chance On Me”.

Cei patru componenți – compozitorii Bjorn Ulvaeus și Benny Andersson și cântărețele Agnetha Faltskog și Anni-Frid Lyngstad – s-au despărțit în 1982.

Ani de zile, reuniunea trupei a părut improbabilă. Se spune că foștii membri ABBA ar fi refuzat în 2000 un miliard de dolari pentru un turneu mondial.

Ultimul album ABBA a fost lansat în 1981 și se intitulează „The Visitors”.

Foto principală: componenții ABBA la Stockholm, Suedia, 2016

Foto interior: Bjorn Ulvaeus și Benny Anderson la Londra, în 2018

Cum s-a destrămat trupa ABBA

Succesele enorme au fost și cauza destrămării grupului. După mulți ani de conviețuire, Benny și Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorța în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn și Agnetha, căsătoriți în 1972, divorțează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiția solistică a fetelor.

În primăvara anului 1978, formația a susținut o campanie promoțională în SUA, unde melodia Take a Chance on Me s-a clasat pe locul 3. A urmat lansarea celui de-al șaselea album, Voulez-Vous, ce conține melodiile I Have A Dream și Chiquitita. În toamna anului 1979, a aparut single-ul Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). În aceeași perioadă a avut loc turneul din Canada, SUA. și Europa.

Spre sfârșitul anului 1979 apare și compilația Greatest Hits – volumul 2, care devine un mare succes internațional. Turneul susținut în Japonia, în martie 1980, va fi pentru formația ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului va fi înregistrat următorul album al formației, Super Trouper, ce conține hitul The Winner Takes It All. Spre sfârșitul anului 1981 apare cel de-al optulea album, ‘The Visitors, melodia One of us fiind considerată cel mai mare hit al albumului. Cântecele grupului devin mult mai serioase, versurile tratând subiecte ca singurătatea, războiul, cenzura politică sau divorțul.

La finalul anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menționând că revenirea lor ar putea avea loc peste câțiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat. Ultimele cântece lansate de ABBA sunt The Day Before You Came, Cassandra, You Owe Me One si Under Attack. Tot din aceasta perioadă datează și unul dintre cele mai cunoscute cântece-demo ale ABBA, Just Like That. Acesta este considerat a fi cântecul care ar fi putut relansa trupa.

Agnetha și Frida și-au încercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 și până în 2002, au fost realizate mai multe compilații care s-au vândut foarte bine.

ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și carisma celor patru au fost componentele dominante ale rețetei uriașului succes. În 2001, albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.

Adauga un comentariu