Razboi în Ucraina

Grupul rus Wagner a revendicat controlul „legal” al orașului ucrainean Bahmut

Publicat: 03 apr. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Grupul rus Wagner a revendicat controlul legal al orașului ucrainean Bahmut
Wagner revendică controlul „legal” al zonei Bakhmut din Ucraina

Grupul rus Wagner a revendicat controlul „legal” al orașului ucrainean Bahmut, dar Kievul a declarat că forțele sale încă dețin orașul din estul Ucrainei, descriind luptele din această zonă ca fiind „deosebit de fierbinți”.

Evgheni Prigojin, șeful forțelor paramilitare, a declarat luni că trupele sale, implicate într-un efort de luni de zile pentru a înconjura și captura orașul bombardat, au arborat un steag rusesc pe clădirea sa administrativă.

”Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în părțile vestice”, a declarat Prigojin într-un mesaj audio postat pe contul de Telegram al serviciului său de presă.

Dar nu a existat niciun indiciu din partea oficialilor ucraineni că Bahmut, un oraș cu 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă lansată în urmă cu peste un an, a căzut în mâinile rușilor.

Ucrainenii au spus că forțele lor au „respins peste 20 de atacuri inamice”

Liderii militari ucraineni au declarat luni, după publicarea videoclipului lui Prigojin, că trupele inamice au încercat să preia controlul asupra orașului, dar că forțele lor au „respins peste 20 de atacuri inamice”. Președintele Volodimir Zelenski a lăudat mai devreme, duminică, apărarea orașului de către trupele ucrainene.

„Mulțumesc soldaților noștri care luptă în Avdiivka, Maryinka și Bahmut”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte. „În special Bahmut. Acolo este deosebit de cald”.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar a descris anterior situația din jurul orașului ca fiind „tensionată”. Forțele ucrainene își apărau pozițiile, iar forțele rusești nu acordau prea multă atenție pierderilor în timp ce atacau, a declarat Maliar.

Comandanții militari ucraineni au declarat că propria lor contraofensivă – susținută de tancuri și alte echipamente occidentale recent livrate – nu este departe, dar au subliniat importanța de a ține Bahmut între timp.

Luptele se dau în centrul orașului

Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că luptele au cuprins centrul orașului Bakhmut.

Forțele ucrainene au respins 20 de atacuri inamice, dar forțele rusești au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apărau de zile întregi.

„Inamicul atacă centrul orașului dinspre nord, est și sud și încearcă să ia orașul sub controlul său total”, a declarat Zhdanov, care are legături strânse cu armata ucraineană, într-un videoclip difuzat pe YouTube.

Comentarii
  • Obezul s-a lăudat cu arborarea unui steag pe clădirea primăriei din Bakhmut. Cuceriseră și o fabrică. A doua zi fabrica a dispărut cu tot cu ocupanți.

    De asta ar fi bine ca hartmann să renunțe la șaorma. Obezitatea face omul prost, iar prostia ucide.

Adauga un comentariu