Sosul guacamole este o rețetă bazată pe avocado ce aduce gustul clasic mexican în bucătăria ta. Nu este greu de făcut iar gustul va impresiona orice invitat.
Avocado este un fruct plin de nutrienți și grăsimi sănătoase, foarte benefice pentru organism. Acesta trebuie să fie foarte copt pentru acest preparat. Iată cum se face guacamole, rețeta clasică mexicană.
Guacamole, o rețetă clasică
Ingredientele de care aveți nevoie sunt: 2 avocado bine coapte, zeamă de la ½ limetă sau lămâie, 1 roșie medie scobită de semințe și scursă de suc, ½ ceapă roșie sau verde tocată fin, 1 cățel de usturoi zdrobit (opțional), puțin ardei iute tocat (după gust), sare, piper, coriandru verde tocat și/sau pătrunjel verde.
Dacă nu găsiți să cumpărați avocado bine copt, puteți accelera procesul de coacere dacă îl puneți într-o pungă de hârtie, alături de o banană și o închideți și lăsați să stea la întuneric.
Primul pas pentru această rețetă este să tăiați roșia în două și să o scobiți de miez. Apoi tăiați ceapa, puțin ardei iute și verdeața mărunt. Nu în ultimul rând, usturoiul trebuie zdrobit în presă.
Când tăiați avocado, nu aruncați sâmburii. Scoateți pulpa din aceștia și o puneți într-un castron. Stropiți cu zeamă de lămâie verde, după care o zdrobiți. Apoi adăugați roșia cubulețe, ardeiul iute, ceapa, usturoiul și verdeața și asezonați, după bunul plac, cu sare și piper.
Tot ce trebuie să mai faceți este să amestecați puțin. Cufundați sâmburii de avocado în sos. Aceștia au rol antioxidant și ajută ca sosul să-și păstreze culoarea. Poate fi servit imediat sau puteți să acoperiți bolul cu o folie și să puneți la rece.
Sosul guacamole poate fi servit ca dip cu tortilla chips sau poate fi introdus în diverse preparate, cum ar fi grătare sau frigărui.
Cremă aperitiv cu avocado, brânză și usturoi
Dacă sunteți amatori de avocado, o altă rețetă pe care o puteți încerca este cea cu brânză și usturoi. Aveți nevoie de: 1 avocado (ca.150 g fără sâmbure), 150 g brânză de vaci, 1 lingură zeamă de lămâie, puțină coajă rasă de lămâie (opțional), 1-2 căței de usturoi, sare, piper, fulgi de chili uscați (ardei iute) sau câțiva stropi de sos iute Tabasco.
Brânza de vaci trebuie să fie grasă și scursă de zer. Și aici, când curățați avocado, nu aruncați sâmburele. Pulpa de la fruct se va tăia în cubulețe și se stropește cu o lingură de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Apoi mărunțim bine avocado-ul.
Această pastă rezultată se asezonează, după gust, cu sare, piper și usturoi zdrobit. Opțional puteți adăuga și fulgi de ardei iute (chili flakes) sau câțiva stropi de sos Tabasco precum și puțină coajă rasă de lămâie. La final se adaugă brânza.
Cu ajutorul blenderului, amestecăm totul până compoziția devine cremoasă. Preparatul este gata. În mijloc punem, la fel, sâmburele de la avocado care are rol antioxidant. Puteți să o decorați cu câteva frunze de mentă. Această cremă merge perfect cu felii de pâine baghetă și o salată, putând fi un mic dejun ideal.
La fel ca sosul de guacamole, rețeta de cremă cu avocado, brânză și usturoi se face foarte rapid și este deosebit de gustoasă. Nu numai savoarea este cea care impresionează, dar și beneficiile pentru sănătate pe care le avem.