Diverse

Guma arabica, utila sau daunatoare? Iata ce beneficii si efecte secundare are

Publicat: 25 sept. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guma arabica utila sau daunatoare Iata ce beneficii si efecte secundare are
25

Te intrebi ce este guma arabica, un ingredient care se gaseste in alimente precum sucuri, inghetata, bomboane, tort si altele? Guma arabica este un tip de fibra derivata din plante. Va puteti gandi la ea ca la un "adeziv" comestibil, un agent de ingrosare natural si un liant care ajuta la mentinerea ingredientelor impreuna. Structura sa ii permite sa se dizolve in apa rece sau calda, facand-o usor de utilizat intr-o varietate de moduri. Datorita continutului bogat de fibre, guma arabica poate oferi beneficii sanatatii. Dar, nu uitati ca se gaseste in mod obisnuit in produsele prelucrate, ambalate – multe dintre ele avand un continut ridicat de zahar, scazut in nutrienti si umplute cu alte ingrediente potential nocive. 

Guma arabica se extrage din unele specii de arbori acacia (salcam) care cresc in tari precum Sudan – unde in prezent se produce aproximativ 50% din guma arabica din lume, Kenya, Mali, Niger, Nigeria si Senegal. Guma arabica este alcatuita dintr-un amestec de glicoproteine, o clasa de proteine ​​care au grupe de carbohidrati atasate la lantul polipeptidic si polizaharide, un carbohidrat. De asemenea, include oligozaharide, un alt tip de carbohidrat. Guma arabica este folosita pentru a ajuta la stabilizarea produselor, inclusiv: o varietate de deserturi si ingrediente pentru coacere, produse lactate precum inghetata, siropurile, jeleuri si bomboane gumate, cerneluri, vopsele, acuarele, creme pentru incaltaminte, produse cosmetice, medicamente pe baza de plante, emulsii care se aplica pe piele.

Beneficiile gumei arabice: furnizarea unei surse de prebiotice si fibre solubile; hranirea bacteriilor sanatoase (probiotice) in intestin; ajuta la mentinerea satietatii; ajuta la scaderea in greutate si la prevenirea obezitatii; tratarea simptomelor intestinului iritabil si a constipatiei; ajuta la reglarea nivelului de colesterol; combaterea rezistentei la insulina, inclusiv la pacientii cu diabet zaharat de tip 2; reducerea placii dentare pe gingii si dinti, lupta impotriva gingivitei; are efecte anti-cancerigene, antiinflamatorii si antioxidante, datorita taninelor sale, flavonoizilor si rasinilor; ajuta la reducerea inflamatiei pielii.

De ce guma arabica poate fi daunatoare. Guma arabica poate provoca probleme digestive pentru unii oameni, in special atunci cand este folosita in cantitati mari. Efectele secundare potentiale ale gumelor arabice pot include flatulenta/gaze, balonare, greata matinala, diaree usoara, indigestie. Pentru a limita efectele secundare, mentineti aportul mult sub doza zilnica maxima, de aproximativ 30 de grame pe zi, ceea ce este usor de facut, avand in vedere ca majoritatea retetelor necesita doar 1 pana la 10 grame.

Conform unui raport emis de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) din 2017, cu privire la siguranta gumei arabice, "Nu s-au raportat efecte adverse in studiile subcronice si carcinogenice la cea mai mare doza testata si nu exista ingrijorari in ceea ce priveste genotoxicitatea". In timp ce unele persoane sufera de flatulenta din cauza consumului de guma arabica, grupul EFSA considera acest efect nedorit, dar nu negativ. Daca aveti de-a face cu probleme digestive grave stiti ca cele mai multe gume de fibre (inclusiv arabica, guma de guar etc.) sunt "interzise" deoarece pot agrava inflamatia in intestine. In caz contrar, atata timp cat nu sunteti sensibil la aceste gume si nu observati nici un simptom atunci cand le consumati, acestea nu ar trebui sa ridice prea multa ingrijorare.

Adauga un comentariu