Titlurile zilei

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă! Salubris SA a montat primele platforme speciale de colectare selectivă. Proprietarii vor plăti mai puțin dacă respectă regulile

Publicat: 24 iul. 2020
Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă (1)
Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă, după ce firma de salubritate a semnat un contract de 855.000 euro

Gunoiul din Iași  se aruncă pe bază de cartelă. Au ajuns la Iași 70 de platforme de colectare selectivă. Au fost montate în zonele Copou, Cantemir, Podu Roș, iar până la finalul anului vor fi acoperite și celelalte zone. Proprietarii de apartamente vor putea deschide platforma chiar cu cartela de acces în bloc. Asociațiile care respectă colectarea selectivă vor avea facturi mai mici pentru serviciile de salubritate

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă. Recent, Salubris SA a montat 70 de platforme de colectare selectivă în mai multe zone din oraș.

Acestea deservesc doar asociațiile de proprietari. Noutatea constă în faptul că unele deșeuri pot fi depozitate în platforme, după deschiderea acestora cu o cartelă. Este, de fapt, aceeași cartelă cu care se acționează interfonul montat la intrarea scărilor de bloc. Acest sistem este valabil doar pentru două module: plastic – metal și hârtie-carton. După umplerea containerelor, angajații salubris verifică dacă acest tip de deșeu nu este contaminat. În cazul în care sunt repsectate regulile de colectare, factura de salubritate a asociației de proprietari poate fi diminuată și cu 30 la sută. În caz contrar se încasează prețul maximal de 13 lei/lună/persoană, pentru familiile care locuiesc la bloc.

Gunoiul din Iași se aruncă pe bază de cartelă doar de personele care locuiesc în zona punctului gospodăresc

Platformele de colectare selectivă sunt prevăzute cu un sistem de siguranță în caz de forțare. „Trapele pentru plastic și metal și pentru hârtie și carton vor fi prevăzute cu câte un sistem de control acces cu cartelă. Aceste sisteme vor permite depozitarea deșeurilor doar cetățenilor arondați, fiecare dintre aceștia putând deschide trapele doar cu ajutorul cardurilor sau tagurilor de acces. În cazul trapelor prevăzute cu control acces, mecanismele de acționare a trapelor vor fi prevăzute cu câte un sistem de siguranță cu amortizor cu gaz sau hidraulic care va prelua eforturile atunci când trapa și, respectiv, pedala de acționare vor fi forțate. De asemenea, în zona trapelor va fi montată câte o lampă LED care se va aprinde în momentul deschiderii trapei și se va închide după închiderea și blocarea acestuia. Toate componentele de control acces vor fi prevăzute cu carcase de protecție”, se arată în descrierea echipamentelor.

Contractul a fost câștigat de o societate din județul Prahova, valoarea acestuia fiind de aproape 855.000 euro

Conform programului de achiziții, la începutul anului, Salubris SA a organizat o licitație pentru cumpărarea unui număr de 210 platforme. Din cauza pandemiei de coronavirus, contractul a fost supendat. Au fost livrate doar 70 de platforme, urmând ca restul echipamentelor să fie furnizate până la finalul anului. Licitația a fost câștigată de către Lavitex Prod SRL, din județul Prahova. Societatea trebuie să trimită și 15 containere pentru colectarea hainelor. Valoarea totală a contractului este de 4.097.690 lei, fără TVA, aproape 885.000 euro. Lavitex Prod SRL este deținută de doi asociați: Lilea Chivu și Valeriu Chivu. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a fost de 59 milioane lei, profit de 2,6 milioane lei, datorii de 24,1 milioane lei, cu un număr de 42 de angajați.

Punctele gospodărești vor fi supravegheate zilnic de camere video pentru a preveni vandalizarea

Salubris SA a inițiat și un proiect de hotărâre prin care locuitorii din Zona Metropolitană pot fi amendați dacă aruncă gunoiul în pubelele din municipiul Iași. Mai mult, firma de salubritate a semnat deja un contract pentru achiziția unui număr de 240 camere video. Contractul în valoare de 210.000 euro, fără TVA, a fost câștigat de către societatea Full Com Distribution SRL, din Iași. În firmă apar ca asociați Constantin Ștefanache și Adrian Laurențiu Ianțoc. Sistemul trebuie implementat în termen de 4 luni de la semnarea contractului.

„Având în vedere necesitatea asigurării supravegherii video a punctelor de colectare a deșeurilor pentru prevenirea deteriorării și a distrugerilor, necesitatea asigurării supravegherii video pentru identificarea persoanelor care aruncă deșeurile proprii necorespunzător sau în afara punctelor de colectare a deșeurilor”, se arată în obiectivul achiziției.

Comentarii
 • Totul pare frumos. Realitatea este altă măncare de pește. Containerele pentru gunoiul menajer sunt insuficiente și se umplu foarte repede, lumea lasă gunoiul in afara modulului și apare altă țiganeala!

 • Bun si restul unde arunca? De o saptamana au strans toate pubelele pt colectare selectiva si am stat cu gunoaiele la usa in speranta ca le vor aduce la loc. Apoi, ca un cetatean responsabil , m-am dus la primul punct, de la parterul unui bloc sa le arunc. Dar in conditiile astea probabil ca 13 ron/luna e o nimica toata decat sa umbli cu gunoiul in masina in cautarea unei pubele pt plastic sau carton.

 • unde ai mai vazut asa ceva? de cand sunt tomberoanele astea cu tobogan, nu mai pot umbla prin ele decat cei care au cheie sa deschie usa.

 • NU amendati ‘gunoaelor, puneti platforme suficiente ca lumea sa aiba unde pune gunoiul.cum credeti voi ,gunoaelor’ ca cinci platforme si asa mici sa deserveasca un cartier de cinci blocuri?Nu ganditi deloc numai stiti sa luati banii .wow oare cum verifica angajatii daca deseul este contaminat? Este bine de luat in seama am sa filmez si va trimit momentul forte.

 • NU amendati ‘gunoaelor, puneti platforme suficiente ca lumea sa aiba unde pune gunoiul.cum credeti voi ,gunoaelor’ ca cinci platforme si asa mici sa deserveasca un cartier de cinci blocuri?Nu ganditi deloc numai stiti sa luati banii .wow oare cum verifica angajatii daca deseul este contaminat? Este bine de luat in seama am sa filmez si va trimit momentul forte.

 • Nu mai are nici o sansa municipalitatea sa se laude cu aceste achizitii, ca la 2 zile dupa montaj, sunt niste baieti pusi de catre cineva, si le incendiaza. Chirica se lauda ca isi trimite sticletii personali de la Politia Locala si ii pandesc pe boschetarii care incendiaza. Si apropo, sunt tomberoane de gunoi la noi in Tatarasi pe care scrie „Consiliul Judetean Iasi”.

 • In Copoou pe str. Titu Maiorescu, in nasul sectiei2 politie logistica sunt containere din anii ’90. S-a facut cerere pentru schmbat cu cele noi de catre asociatia locatarilor de 2 ani de zile si la Salubris si la primarie. Nimic !!! E o sarlatanie la mijloc cu montatul acestor containere

 • nu mai stiu ce sa faca sa mai umfle facturile din bani publici . LED si VIDEO la GUNOI? CARTELA ??
  Semnatura digitala nu ne trebuie bai nebunilor ?
  COntractul castigat din prahova e doar coincidenta ca GIREXIM S.A care a castigat dubios licitatia pe tot judetul , de tot din prahova dar cu actionari din IASI ?
  Senzori de greutate in containere si de umiditate nu trebuie ?

  Ieri era o maisna de Salubris ce aduna hartie/cartoane , 3 prosti pentru un sac de gunoi . TREI:
  1 soferul , care – normal – tine colacul la camion , muncitorul care lua sacul din pubela dintr-un parc de joaca , si alt anjagat care il poza sa arate la shefi cum s-a adunat gunoiul .

 • Pe strada Plaiesilor zona Zimbru vin masini personale dis de dimineata si arunca saci cu gunoi Salubris isi face treaba in zona preia gunoiul incepand cu ora 6 dimineata pana pe la ora 22 seara motiv pentru care ii multumim! Sper sa platesc pentru Q (cantitate) de gunoi pe care o duc la container nu si pentru gunoiul aruncat de catre cei din zona petropolitana.

 • Trebuie monitorizate video pentru ca boschetarii adora sa le dea foc ca sa se razbune. Trebuie cartela tot din cauza lor, ca sa nu mai fure si sa imprastie gunoaiele.

Adauga un comentariu