PSD deține, cum știe toată lumea, cheia guvernării. Dar cheia este ruptă. Dacă alege să intre la guvernare, își alege decesul ca partid politic. Dacă intră în opoziție, pierde „cașcavalul”. Într-o opoziție constructivă, lasă viitorul executiv într-o stare de vulnerabilitate, care oricând poate genera scăparea de către Nicușor Dan a situației de sub control. În încercarea de a fi identificată totuși o soluție, a apărut și circulă și teza unui guvern de uniune națională. Un guvern în care să intre, deci, și AUR. În ce măsură este fezabil și profitabil pentru toate părțile un asemenea proiect? La această întrebare încerc să răspund.
Este adevărat că nimeni nu a invitat AUR la guvernare. Dar George Simion are, fără doar și poate, controlând al doilea partid ca mărime din parlament, opțiunea de a lansa în acest sens o ofertă. Dacă oferta va fi refuzată, AUR nu are aparent nimic de pierdut. Va face o opoziție care nu poate decât să-i aducă puncte electorale. Dacă „unul contra toți” și „toți contra unul” ar fi funcționat cu succes în competiția prezidențială, dacă nu s-ar fi produs o uriașă fraudă, cu atât mai mult va funcționa în opoziție. Întrucât, fără PSD și fără AUR, guvernul minoritar, chiar dacă va trece la prima sau la a doua strigare în parlament, va fi castrat. Oricând în viitor George Simion va avea posibilitatea să le bată obrazul celorlalți lideri de partide și, evident, lui Nicușor Dan pentru că au refuzat o ofertă care ar fi putut asigura supraviețuirea executivului.
Pe de altă parte, după ce în toate campaniile electorale anterioare George Simion și ceilalți lideri AUR au afirmat fără rezerve că nu vor guverna alături de partidele care au aruncat România, din lăcomia care le-a caracterizat, în haos economic, financiar, social și politic, electoratul acestui partid s-ar simți, fără doar și poate, umilit de două ori. O dată fiindcă face o asemenea ofertă și a doua oară fiindcă, după modul în care au fost demonizați suveraniștii, refuzul va fi extrem de umilitor după o ofertă pragmatică, dar imorală. Iată, așadar, dilema care îi frământă pe unii dintre susținătorii lui George Simion.
Personal, după ce am urmărit cu atenție logica ambelor școli de gândire, am ajuns la concluzia că, cel puțin în acest moment, ar trebui exclusă din calculele AUR o asemenea opțiune. Puterea rezultată din cea de-a doua lovitură de stat, în care Nicușor Dan a fost votat de un număr apreciabil de extratereștri, astfel încât totalul votanților este mult mai mare decât totalul populației cu drept de vot, trebuie lăsată să fiarbă în suc propriu.
Este evident că, în condițiile în care PSD nu intră la guvernare, executivul pe care îl va încropi Nicușor Dan, chiar dacă va trece la prima sau la a doua procedură de vot pentru a nu se ajunge la dizolvarea parlamentului și, respectiv, la pierderea mandatelor, va fi extrem de vulnerabil și va avea o viață foarte scurtă, mai ales în condițiile în care din el vor face parte și useriștii, caracterizați printr-o duplicitate și perversitate ieșită din comun. Inevitabil se va ajunge la o criză politică, astfel încât posibilitatea ca AUR să intre la guvernare rămâne deschisă pentru mai târziu, ca o opțiune. Iar atunci când se va întâmpla acest lucru, George Simion va veni pe cai mari.