Guvernatorul republican al Floridei Ron DeSantis îşi continuă reforma „conservatoare” a învăţământului public printr-un nou program care abordează „binefacerile” sclaviei, relatează The Guardian și News.ro.
Ron DeSantis a impus în această reformă programele „Don’t say gay” – care interzice discuţii în clasă, la grădiniţă şi în şcoala primară, despre orientarea sexuală sau identitatea de gen – şi „Stop Woke Act” – care vizează să interzică predarea teoriei critice a rasei.
Consiliul Educaţiei din Florida a validat o nouă reglementare cu privire la predarea istoriei afroamericanilor. Acest nou program prezintă „binefacerile” sclaviei. În acest document de 216 pagini se arată că sclavia le-a permis afroamericanilor „să dezvolte competenţe care, în anumite cazuri, puteau fi aplicate în beneficiul lor personal”.
Noul program abordează şi violenţe comise de către persoane de culoare în anumite revolte etnice, ca cea de la Altanta din 1906, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 12 afroamericani, sau masacrul de la Tulsa din 1921, soldată cu moartea a cel puţin 100 de afroamericani.
Această reformă a fost atacată de către vicepreşedinta americană Kamala Harris, care a denunțat într-un discurs ținut la Suroritatea afroamericană Delta Sigma Theta, la Washington, o „istorie revizionistă” promovată prin acest nou program educațional din Florida.
Ea a denunţat această decizie şi în timpul unei vizite făcute la Jacksonville, în Florida.
„În întreaga lume, oamenii ne ştiu istoria (…), iar noi ne vom trimite copiii în lume fără să-şi ştie propria istorie?”, a întrebat ea retoric.
Guvernatorul Floridei, cu mult în spatele lui Trump în sondajele de opinie
Un sindicat din Florida, Florida Education Association, cu peste 150.000 de membri, a atacat acest program, pe care l-a catalogat drept „un deserviciu al elevilor din Florida” şi un „mare pas înapoi”.
Ron DeSantis, care și-a depus oficial candidatura la alegerile prezidențiale de anul viitor în luna mai, a făcut din teme legate de așa-zisul „război cultural” din Statele Unite o componentă centrală a platformei sale electorale.
Un sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos și publicat săptămâna trecută, arată că, în pofida eforturilor lui DeSantis, Donald Trump domină autoritar competiţia internă republicană pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie 2024.
„Cu cât oamenii îl cunosc mai bine, cu atât scade mai mult în sondajele de opinie”, l-a ironizat recent Donald Trump pe rivalul său din Florida.
De alunecarea lui Ron DeSantis în sondaje profită de asemenea ceilalți candidați republicani care îl urmăresc, cum ar fi fostul vicepreședinte Mike Pence. Cu toate acestea, șansele lor de a obține nominalizarea par limitate, potrivit AFP.