National

Guvernul anunță sporuri uriașe pentru personalul medical implicat în lupta cu COVID-19

Publicat: 28 nov. 2020
Medici în combinezoane împotriva coronavirus
Medici în combinezoane împotriva coronavirus

Guvernul a aprobat două acte normative, potrivit cărora, pe perioada stării de alertă, personalul din unitățile sanitare și serviciile de ambulanță beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.

„Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de alertă și a celei de urgență acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgență și alertă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%.

Conform reprezentanților MInisterului Sănătății, acordarea acestui spor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

Sporurile nou stabilite se vor plătit atât din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, cât și de la bugetul de stat

„De asemenea, actul normativ prevede că, în cazul nerespectarii obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia”, se mai arată în comunicat.

Comentarii
  • Alte sporuri ? Aveau deja 75 % sporuri in spitale, pe langa salariile de baza marite de 2.4 ori (in 2018 !!) si garzi platite cu 1500-2500 RON – garda. Sunteti normali la cap ? La cat ajunge salariul unui doctor sau al unei asistente intr-un spital din Romania ?
    Cat este salariul unui profesor ? Stie cineva din conducerea acestei tari ? Parca sunt toti handicapati mintal. Nu stiu sa faca diferentele intre diverse categorii sociale, studiile lor si munca acestora. Rog tinerii acestei tari sa plece in alte tari, pentru ca aici esti discriminat incepand cu prima zi de munca, dupa terminarea unei facultati (alta decat Medicina !).
    Suntem intr-o dictatura medicala. Avea dreptate cine a spus la televizor acest lucru acum cateva luni. Sper sa faca vaccinul anti-COVID toti doctorii si asistentele medicale, sa vada ce efecte vor avea pe pielea lor.

Adauga un comentariu