National

Guvernul face noi împrumuturi. Ministerul Finanțelor a luat 1,3 miliarde de lei de la bănci

Publicat: 25 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul face noi împrumuturi. Ministerul Finanțelor a luat 13 miliarde de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a luat 1,3 miliarde de lei de la bănci

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, marţi, 1,3 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MF a atras 1,3 de miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 3 luni, la un randament mediu de 6,70% pe an.

Ministerul Finanţelor,  împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,9 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Guvernul a împrumutat de la bănci și populație 133 miliarde de lei în 2022

Guvernul s-a împrumutat accelerat și în decembrie, cu 9,3 miliarde de lei de la investitori și populație, în contextul în care dobânzile au continuat scăderea ușoară din noiembrie și au coborât sub 8%. În octombrie, dobânzile titlurilor de stat au ajuns până la 9,68%, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2009.

Totalul împrumuturilor din vânzarea de titluri de stat către investitori ajunge la 125 miliarde de lei pentru întreg anul, la care se adaugă 3 miliarde de lei din împrumuturi prin plasamente private pe piețele externe, în euro și dolari în lunile august și noiembrie, neanunțate de autorități, precum și încă 5 miliarde lei (date de la final de octombrie) de la instituții financiare internaționale, potrivit calculelor Profit.ro.

Pentru acest an, necesarului de împrumut stabilit de Guvern este de 148,6 miliarde lei. Dacă la suma de 133 miliarde lei adăugăm și cele 2,74 miliarde de euro (13,46 miliarde lei) intrate din componenta de împrumut a PNRR, totalul sumelor contractate de către Guvern ajunge la 146,5 miliarde de lei. Banii din PNRR îmbunătățesc poziția lichidității financiare a statului. Pe lângă componenta de împrumuturi, PNRR include și granturi.

Adauga un comentariu