International

Guvernul francez intervine după izbucnirea protestelor. Autoritățile promit că vor sancționa fiecare greşeală sau cuvânt rasist în cadrul poliţie

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul francez intervine după izbucnirea protestelor. Autoritățile promit că vor sancționa fiecare greşeală sau cuvânt rasist în cadrul poliţie

Ministrul afacerilor interne al Franţei, Christophe Castaner, a promis miercuri că „fiecare greşeală, fiecare exces, fiecare cuvânt, inclusiv expresii rasiste” vor face obiectul unei sancţiuni, la o zi după manifestaţiile care au avut loc la Paris pentru denunţarea „violenţelor poliţiste”, în siajul manifestaţiilor contra rasismului în SUA, informează AFP. „Sunt intransigent asupra acestui subiect”, a declarat Castaner în Senat, în timp ce decesul în SUA al lui George Floyd, un afro-american asfixiat de un poliţist, a avut un nou ecou în Franţa pentru denunţarea violenţelor poliţiei ce vizează minorităţi.

„Exigenţa pe care o avem faţă de poliţiştii care ar greşi este să garanteze liniştea activităţii poliţiei şi jandarmeriei în ansamblu, să garanteze apărarea acestei poliţii republicane care, zi de zi, combate rasismul, combate antisemitismul şi se angajează pentru apărarea onoarei Republicii”, a declarat Castaner. „Dacă există o greşeală, ea trebuie sancţionată, şi ele (greşelile) sunt sancţionate”, a adăugat ministrul francez. Circa 20.000 de persoane au manifestat marţi seara la Paris la apelul comitetului de susţinere a familiei lui Adama Traore, un tânăr de culoare de 24 de ani decedat în 2016 după ce a fost arestat.

Această manifestaţie, care era interzisă din cauza situaţiei sanitare, a avut loc în contextul celor organizate în SUA şi alte ţări după decesul lui George Floyd.

Militanţi şi asociaţii estimează că Franţa se află într-o „negare” în ceea ce priveşte violenţele cu caracter rasist ale poliţiei. În faţa Senatului, ministrul de interne francez a menţionat un studiu recent al Universităţii din Mont-Blanc asupra unui eşantion de 48.134 de persoane, dintre care 85% au exprimat o opinie pozitivă faţă de poliţie. Cu puţin timp înainte de aceasta, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sibeth Ndiaye, a îndemnat la aplanare şi a dat asigurări că „nu există violenţă de stat instituită în ţară”. Între Franţa şi SUA, situaţiile „nu sunt deloc comparabile, nici pe plan istoric, nici în ceea ce priveşte organizarea societăţii. Fac apel ca aceste subiecte să fie abordate cu enorm de multă prudenţă”, a spus ea.

Adauga un comentariu