International

Guvernul Marii Britanii a publicat proiectul prin care denunță unilateral anumite părți din acordul post-Brexit semnat cu UE

Publicat: 13 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul Marii Britanii a publicat proiectul prin care denunță unilateral anumite părți din acordul post-Brexit semnat cu UE
Guvernul de la Londra vrea să modifice Protocolul privind Irlanda de Nord pentru a facilita circulația unor bunuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord

Guvernul Marii Britanii, care este condus de către Boris Johnson, a publicat astăzi, 13 iunie, proiectul prin care ar denunța în mod unilateral, anumite părți din acordul post-Brexit, pe care l-a semnat cu Uniunea Europeană în 2020, transmite BBC.

Guvernul de la Londra dorește să modifice Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, pentru a facilita circulația unor bunuri din Marea Britania în Irlanda de Nord. Guvernul condus de Boris Johson susține că modificările vor însemna că Regatul Unit va rămâne unit.

Modificările urmează să fie dezbătute în Parlament

Modificările sunt prevăzute în proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord, care urmează să fie dezbătut și votat de Parlament.

În replică, vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a declarat că executivul UE va redeschide o procedură de sancționare a Marii Britanii.

”Luăm act cu profundă îngrijorare de decizia de astăzi a guvernului britanic de a prezenta o legislație care să nu aplice elemente esențiale ale protocolului. Acțiunea unilaterală dăunează încrederii reciproce. Comisia va evalua acum proiectul de lege britanic. Ca un prim pas, Comisia va lua în considerare continuarea procedurii de încălcare a dreptului comunitar lansată împotriva guvernului britanic în martie 2021. Am suspendat această acțiune în justiție în septembrie 2021 în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune. Acțiunea unilaterală a Regatului Unit contravine direct acestui spirit”.

Proiectul este menit să elimine birocrația inutilă

Guvernul britanic susține că proiectul elimină birocrația „inutilă” la controlul mărfurilor și că firmele din Irlanda de Nord vor beneficia de aceleași facilități fiscale ca și cele din alte părți ale Regatului Unit.

Proiectul de lege va asigura, de asemenea, că orice litigiu comercial va fi soluționat prin „arbitraj independent” și nu de Curtea Europeană de Justiție.

Guvernul a anunțat că ar prefera o „soluție negociată” cu UE care să evite necesitatea ca proiectul de lege să devină lege.

Adauga un comentariu