Planul Naţional de Rezilientă şi Rezistentă a devenit un subiect extrem de dezbătut în România dar şi în afara ei. Altfel spus, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR mai primeşte o lovitură din partea Comisiei Europene după ce reprezentanţii ei au transmis un nou set de comentarii şi critici dure.
Europarlamentarul Victor Negrescu a postat pe o reţea de socializare mai multe detalii din interiorul negocierii PNRR-ului şi susţine că sunt critici dure venite din partea Comisiei Europene.
Comisia Europeană a transmis un nou set de critici dure față de PNRR-ul României
Așadar, europarlamentarul Victor Negrescu a transmis pe o reţea de socializare fapul că cei din Comisia Europeană au transmis un nou set de comentarii şi critici dure fată de PNRR-ul României:
„Comisia Europeană a trimis un nou set de comentarii și critici dure față de PNRR-ul realizat de actualii guvernanți. De această dată, documentul se referă la reformele propuse și critică absența dialogului real cu patronatele, sindicatele și societatea civilă. Într-un mod absolut netransparent documentul este ținut la secret”, a scris Negrescu pe Facebook.
Specialiştii se arată şocaţi de costurile ridicate pentru serviciile de consultantă
Executivul din Uniunea Europeană susţine că anumite reforme propuse prin PNRR nu sunt viabile. Reformele ar putea să slăbească reziliența şi coeziunea societăţii românești. Altfel spus, specialiştii europeani s-au arătat surprinşi de faptul că unele costuri sunt extrem de ridicate. Vorbim despre banii alocaţi pentru servicii de consultantă, achiziţia de mobilier sau chiar pentru personalul suplimentar:
„Cei de la USR și PNL nu pot negocia viitorul românilor în spatele ușilor închise și nu se mai pot ascunde în spatele Bruxelles-ului în mod mincinos. Au propus reforme neoliberale și măsuri de austeritate pe care nu le-a mai recomandat și nu le-a solicitat nimeni.
Ce este clar este că în afară de anumiți consultanți, toată lumea este nemulțumită de acest plan. Sindicatele, patronatele și majoritatea societății civile critică la unison PNRR-ul și modul în care a fost realizat. În acest context, guvernanții nu au legitimitatea de a negocia la secret aceste reforme”, arată Victor Negrescu.
Marcel Ciolacu, președintele PSD susţinea că sunt costuri mari pentru firmele de consultanță
De-a lungul ultimelor săptămâni, mai multe voci din opoziţie au criticat PNRR-ul. Marcel Ciolacu, una dintre vocile din PSD susţinea că nu este normal faptul că în PNRR să se prevadă sume mari de bani pentru firmele de consultanță, firme care ar fi, conform liderului PSD, în anturajul celor de la PNL și USR-PLUS.
Domnule Cîțu, afară vă așteaptă agricultura care vă întreabă de ce fermierii primesc 0 euro, iar firmele de consultanță 2 miliarde de euro. Ieșiți și le spuneți de ce românii mănâncă 70% din import. Dacă doriți să nu fugiți şi să vorbiţi cu fermierii, pot solicita o pauză. (…)
Planul Național de Redresare și Reziliență este departe de a fi gata. Am discutat din nou, astăzi, cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre problemele din PNRR și propunerile pe care le are Partidul Social Democrat pentru a rezolva această criză. Comisia Europeană a dat dreptate PSD și l-a trimis pe Cîțu să prezinte planul în Parlament. Așadar, Cîțu trebuie să lase minciunile și să se apuce serios de treabă. Guvernanții nu pot ascunde eșecul vizitei de la Bruxelles! Nu au venit înapoi cu un plan finalizat. De exemplu, sunt tăieri importante pentru autoritățile locale și pe zona de educație. Iar, cea mai mare problemă este că nu au reușit să convingă executivul european că vor fi în stare să implementeze planul până în 2026”,