Guvernul României propune ca taxa TVA la alimente de bază să fie redusă la 0. Propunerea va fi trimsă către Comisia Europeană pentru aprobare. Printre alimentele de bază se numără și pâinea, al cărui preț a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Polonia a redus deja taxa la astfel de alimente, dar și la electricitate și gaz, ca măsură în lupta contra inflației.
Momentan, în România taxa TVA pentru alimentele de bază edte de 9%. Prețul pâinii a crescut datorită scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale. În Polonia, taxa TVA la electricitate și la gaze naturale a fost redusă la 0. Dacă măsura propusă de guvernul României va fi aprobată, aceasta va fi binevenită deoarece mulți români nu pot face față acestui val de scumpiri și au recurs la gesturi extreme.
Guvernul României propune reducerea taxei TVA la alimentele de bază
Potrivit ultimelor informații, Guvernul va propune Comisiei Europene TVA zero la alimentele de bază, cum ar fi: carne, ulei, faină, lactate, ouă. Rămâne de văzut dacă măsura aceasta va fi acceptată de Comisia Europeană.
În acest moment, taxa TVA pentru alimentele de bază în România este de 9%.
în Polonia, lupta împotriva inflației aduce măsuri radicale printre care se numără și: TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți.
Astfel, în Polonia taxa TVA la produsele alimentare de bază, la gazele și îngrășămintele naturale folosite de agricultori a fost redusă la 0. Totodată, TVA-ul la combustibil de la 23% la 8%, iar taxele la încălzire și electricitate au fost reduse și ele.
Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut. Atunci, ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, Polonia a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele două decenii, ajungând la o inflație anuală de 8,6%.
Atât guvernul, cât și cetățenii țării au fost afectați de creșterea rapidă a prețurilor. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase.
”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai menționat că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).
Prețul pâinii a crescut din cauza costurilor de producție
Reamintim faptul că în ultima perioadă România și nu numai s-au confruntat cu un val de creșteri. Din cauza scumpirilor la energie electrică și gaze naturale, a crescut și prețul pânii. Reprezentații firmei ROMPAN afirmă că, de la 800 de lei pe tonă, prețul de producție a ajuns la 1.450 per tonă. Așadar, prin urmare, Patronatul Român din Industria de Morărit solicită de urgență Guvernului României adoptarea mai multor măsuri.
„Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autorităţile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificaţie a fost şi este cel mai lovit de creşterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producţie deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificaţie şi morărit preţul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susţin reprezentanţii ROMPAN.