Decizie surpriză din partea Guvernului. Se scoate așa-numita „taxă pe cazan”. Așadar, dispar accizele pentru primii 50 de litri de țuică produși în gospodărie.
Guvernul a aprobat o ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru prorogarea unui termen. Prin Ordonanţa aprobată, se transpun în legislaţia naţională mai multe directive europene privind regimul accizelor
Până acum, micii producători care își declarau producția trebuiau să plătească pentru această cantitate jumătate din acciza prevăzută în Codul Fiscal. Este vorba de o sumă de 1.9 lei pe litru. Vestea a fost primită cu mare bucurie de către producătorii locali.
România este cel mai mare producător de prune din Uniunea Europeană, tocmai datorită interesului românilor pentru țuică. Așa se explică și de ce, dintre toate fructele produse în România, prunele se vând cel mai bine.
Sunt scutiţi de accize, în limita a 50 de litri, doar cei care produc alcool din fructe pentru propriul consum, nu şi pentru vânzare.
Conform modificărilor aduse Codului Fiscal, „este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc.
Se impun condiții și privind originea resurselor folosite pentru crearea produsului
Astfel, alcoolul din fructe, indiferent de concentrația sa, trebuie să fie produs de persoana fizică în cauză, din fructe deținute, cultivate și furnizate de ea, de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, prin utilizarea unui dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni.
O alternativă la această cerință este ca alcoolul să fie produs pentru persoana respectivă în distilerii autorizate, „din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”.
Noile prevederi se referă, deci, la obligația ca alcoolul să fie din producția proprie, indiferent dacă acesta este distilat acasă, prin dispozitive mici – neapărat înregistrate la autorități – sau produs în distilerii autorizate, din fructele care se află în proprietatea producătorului.
Excepții de la plata accizei
Băuturile care intră în prevederile ordonanței sunt berea, vinul și alte băuturi fermentate, atât timp cât sunt consumate de către producător, membrii familiei sale sau de către musafiri. Cu alte cuvinte, condiția esențială este să nu se realizeze o vânzare.
„Se exceptează de la plata accizelor berea, vinul, băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, liniștite sau spumoase, produse de persoane fizice și consumate de către aceștia, de către membrii familiei acestora sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc”, mai prevede noua ordonanță.
La nivelul UE, dar și în România, nu se plătesc accize pentru majoritatea produselor artizanale care nu sunt destinate comercializării, cu excepția băuturilor spirtoase. Mai exact, una e situația acum pentru cel care face vin în producție proprie, alta e pentru cel care face țuică.