Prima pagină » Local » Guvernul României a majorat suma alocată decontării transportului elevilor navetiști ieșeni
Guvernul României a majorat suma alocată decontării transportului elevilor navetiști ieșeni

Guvernul României a majorat suma alocată decontării transportului elevilor navetiști ieșeni

18 nov. 2022, 18:20,
BZI.ro, în Local

Prin implicarea AMTPI – Asociația Metropolitană de Transport Public Iași – Guvernul a majorat de patru ori suma pentru decontarea transportului elevilor navetiști

Odată cu organizarea transportului la nivel metropolitan, AMTPI a constatat că sumele decontate de Guvernul României pentru transportul elevilor erau mult prea mici în raport de costurile reale de operare.

Astfel, dacă cel mai ieftin abonament la nivel metropolitan va fi de 2400 lei/an (adică o medie de 200 lei/lună), decontările Ministerului Educației nu puteau depăși 30 lei/lună/elev. Diferența de 170 lei/elev urma să fie suportată de fiecare comună/oraș.

Pentru soluționarea acestei probleme am apelat la sprijinul domnului deputat Alexandru Muraru și iată că, în urma demersurilor noastre și ale altor organizații din domeniu, Executivul a aprobat joi, 17.11.2022, OUG pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Actul normativ modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, suma fiind majorată de patru ori, decontată pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

Așteptăm cu nerăbdare publicarea ordonanței în Monitorul Oficial al României, deoarece o altă modificare propusă se referă la aplicarea acestor deconturi transportului metropolitan care este definit de Legea 92/2007 ca un transport local între localități asociate într-o structură de dezvoltare intercomunitară.

De asemenea, în contextul în care ne propunem extinderea la nivel metropolitan a transportului special pentru elevi prin curse dedicate acestora, este foarte importantă stabilirea cadrului legal ce va permite autorităţilor locale să susţină transportul şcolar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la ori până la unitatea de învăţământ în toate etapele învăţământului preuniversitar – primar, gimnazial şi liceal.

Având în vedere că de la 01.01.2023 elevii vor circula liber pe transportul în comun în toată zona metropolitană Iași, cu această actualizare a deconturilor vom putea reduce povara financiară asupra comunelor membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Iași!

Mulțumim Guvernului României, respectiv doamnei ministru Ligia Deca pentru deschidere și implicare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *