International

Guvernul Ungariei nu intenționează să participe în niciun fel la antrenarea soldaților ucraineni și la furnizarea de arme

Publicat: 13 mai 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Guvernul Ungariei nu intenționează să participe în niciun fel la antrenarea soldaților ucraineni și la furnizarea de arme
Guvernul Ungariei nu intenționează să participe în niciun fel la antrenarea soldaților ucraineni și la furnizarea de armeBertrand GUAY / AFP

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, a transmis că guvernul ungar nu intenționează să participe în niciun fel la antrenarea soldaților ucraineni și la furnizarea de arme Ucrainei, relatează Hirado.hu

Szijjártó a spus în cadrul unei reuniuni a grupului parlamentar al Fidesz, că NATO a început să estompeze liniile roșii pe care și le-a trasat anterior, afirmând că alianța nu este implicată în războiul din Ucraina și că trebuie făcut tot posibilul pentru a evita o confruntare directă cu Rusia.

„Și acum a apărut povestea că secretarul general a considerat că NATO ar trebui să facă ceva acum, pentru că nu funcționează, NATO stă aici de doi ani și doar statele membre și Uniunea Europeană sunt capabile să ia măsuri care amenință securitatea mondială”, a spus el.

„Vrem să stăm complet deoparte”

În acest context, a spus Szijjártó, NATO dorește creșterea rolului de coordonare a organizației în ceea ce privește transferul de arme și antrenarea soldaților ucraineni și se pregătește să adopte un pachet de ajutor de 100 de miliarde de euro, dar Ungaria nu dorește să participe în niciun fel la acest lucru.

„Vrem să stăm complet deoparte. Nu putem împiedica acest lucru, dar am dori un lucru, sau trei lucruri, ca să fiu mai precis. Unu, ca soldații maghiari să nu fie nevoiți să participe la așa ceva. Doi, pentru ca nimic de acest gen să nu se întâmple pe teritoriul maghiar. Și trei, ca niciun ban din banii contribuabililor maghiari să nu fie folosit pentru acest lucru”, a spus el.

Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în 2025

Deşi se opune ferm sprijinului militar şi financiar al Occidentului pentru Ucraina, din cauza îngrijorărilor că războiul s-ar putea extinde în întreaga Europă, chiar şi Ungaria şi-a intensificat semnificativ cheltuielile militare, la 2,43% din PIB anul trecut, peste pragul de 2% stabilit de NATO.

„Dacă războiul se prelungeşte până în 2025, atunci nivelurile cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu vor fi suficiente şi vor trebui crescute”, a declarat Orban într-un interviu, adăugând că mişcarea ar lăsa mai puţine finanţări pentru alte scopuri.

Guvernul său a anunţat luna trecută că va amâna investiţii în valoare de aproximativ 1% din PIB pentru a reduce deficitul din acest an la o ţintă de 4,5% din PIB.

În acelaşi interviu pentru postul public de radio, citat de MTI, Orban a declarat că „Europa se joacă cu focul la graniţa păcii şi războiului”. Remarcând că războiul din Ucraina durează deja de doi ani, Orban a spus că liderii europeni au impus sancţiuni, au făcut strategii şi „au plutit în derivă zi de zi, nu de la război la pace, ci de la pace la război”.

„Este extrem de periculos şi sunt îngrijorat cu privire la viitorul Europei”, a insistat premierul ungar.

Comentarii
Adauga un comentariu