Business în România

Hidroelectrica se bate cu statul român! A dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hidroelectrica se bate cu statul român A dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă
Compania de stat Hidroelectrica se bate cu statul român

Compania de stat Hidroelectrica se bate cu statul român. Cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere de anul trecut, prin care ANAF a stabilit în sarcina societății o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 62 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 milioane lei

Hidroelectrica se bate cu statul român!

Hidroelectrica a plătit integral sumele cerute, după care a contestat administrativ actele de impunere. Întrucât contestațiile i-au fost respinse, s-a adresat justiției.

Reprezentanții firmei au argumentat, prin cererea de chemare în judecată, că modificările succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative și nu retroactiv, așa cum au considerat autoritățile fiscale.

Potrivit legislației privind supraimpozitarea din energie, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie 2022.

Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea. Printr-o lege publicată pe 16 decembrie 2022, a fost modificat modul de calcul al prețului mediu net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor doar la cele din echilibrare, plafonate la 5%.

Problema este că textul legii menționează că prevederile acesteia sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, de unde litigiul cu Fiscul. Hidroelectrica a aplicat-o de la data publicării, 16 decembrie 2022, în timp ce ANAF a considerat că societatea ar fi trebuit să facă calculele retroactiv, începând din septembrie 2022, abordare pe care Hidroelectrica o consideră neconstituțională.

″Conducerea apreciază că litigiul va fi soluționat în favoarea grupului și, în consecință, nu este probabilă o ieșire de resurse″, se menționează într-un document, în care se estimează că bani vor fi recuperați de la Fisc într-o perioadă mai mare de un an.

Și alți jucători din energie consideră că legislația supraimpozitării contravine legii fundamentale, sub alte aspecte. Pe 28 iunie 2024, Hidroelectrica va plăti dividende brute în valoare totală de 6,29 miliarde lei, din care 5,04 miliarde lei către acționarul majoritar Ministerul Energiei, care deține peste 80% din capitalul companiei.

Proces câștigat de statul român, anul trecut

Statul român a obţinut o victorie la tribunalul arbitral internaţional de la Washington, în luna august a anului tercut, unde acţiunea Alpiq împotriva României a fost respinsă definitiv, miza fiind de 450 de milioane de dolari.

„Un comitet ad hoc desemnat în conformitate cu regulile Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia (Alpiq) împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluţie a fost menţinută hotărârea din data de 9 noiembrie 2018, prin care pretenţiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea Alpiq de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica”, a precizat ministrul Energeiei, Sebastian Burduja.

Hotărârea pronunţată de comitetul ad hoc, format din trei arbitri, obligă Alpiq la plata cheltuielilor de judecată şi marchează soluţionarea definitivă a litigiului arbitral în favoarea Statului Român.

Acum, Compania de stat Hidroelectrica se bate cu statul român, cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, dând în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere de anul trecut.

Adauga un comentariu