Eveniment-Social

HIMERE: Zamfira Bîrzu & Gabriela Drinceanu

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
HIMERE Zamfira Bîrzu  Gabriela Drinceanu

În perioada 19 noiembrie – 11 decembrie 2019, Galeria de artă DANA invită publicul iubitor de artă la expoziția de pictură și sculptură HIMERE semnată ZAMFIRA BÎRZU și GABRIELA DRINCEANU. 

Tematica expoziției gravitează în jurul idei de „Himere” și a universalității miturilor și mitologiilor, a arhetipurilor, subliniind rădăcinile simbolice comune ale spațiului european, redate de cele două artiste prin filtrul propriului stil.  Cu un număr important de expoziţii personale şi de grup, cele două artiste s-au remarcat prin consecvenţa şi consistenţa proiectelor artistice, proiecte care abordează sub o formă ce nu se doreşte a fi lecturată facil, societatea contemporană şi problemele ridicate de umanitate ȋn timpuri ale schimbări, identitate şi regăsire cu o amprenta stilistică unică.

ZAMFIRA BÎRZU, conf. univ. dr. la Facultatea de Arte Vizuale și Design, UNAGE Iași, este considerată de către critica de specialitate drept unul dintre cei mai buni portretiști contemporani (prof.univ.dr. Petru Bejan), surprinzând prin tipologiile umane o întreagă psihologie a identității. La limita citirii codului figurativ, lucrările Zamfirei Bîrzu expun o idee picturală unică, cu radiere cromatică aparte. Intuind natura mai mult ca geneză decât ca ansamblu de forme cromatice finite, universul se transformă pentru artistă într-o reţea deasă de semne, de corespondenţe, unde formele se cuprind și se sugerează reciproc.

GABRIELA DRINCEANU este, cu certitudine, o voce distinctă în sculptura românească actuală, cu o activitate profesională vastă. Cunoscutul teoretician al artelor, Constantin Prut, afirma că „artista îmbină două programe care, aparent, conțin tensiuni identice incompatibile: pe de-o parte, avem de-a face cu asumarea condiției volumetrice,  tridimensionale, a sculpturii și pe de altă parte ea pleacă de la premisa creștina a imaginii, care refuză instalarea unui eidiolon, a „hipului cioplit”. Tiparul iconic sau de organizare spaţială hieratică o fascinează pe artistă, dar nu îşi pune amprenta decât, pe alocuri, la nivel conceptual. Nu atât corpul, ca structură şi nici sensul pe care acestea îl transmite primează. (Critic de artă, dr. Maria Bilașevschi)

Vernisajul va avea loc marți, 19 noiembrie, orele 18.00, str. Prof. Cujbă, nr. 17- Iași, iar în deschidere ANDRA ROMAȘCANU și DANA COGĂLNICEANU, studente ale UNAGE Iași, Facultatea de Teatru, vor prezenta publicului un moment de coregrafie contemporană.

Curatori: Maria Bilașevschi și Smaranda Bostan

Proiect artistic realizat cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași și Fundația AXaRT.

Adauga un comentariu