Local

Hndbal: La CSM Iasi XXI apele s-au involburat

Publicat: 14 iul. 1999

•Ana Grigoras, fosta antrenoare a iesencelor, il acuza pe actualul tehnician, veniamin Lupan, de aroganta, favoritisme si lipsa de respect fata de jucatoare

In mai 1997, dupa 2 ani de la desfiintarea echipei de handbal feminin Aura, fosta Terom, citeva din fostele glorii ale acestui sport atit de iubit la Iasi au reaprins speranta intr-o posibila revenire a Iasului handbalistic in elita, alaturi de Oltchim, Zalau, Rapid sau Otelul Galati.
Demersul lor a fost privit la acea vreme cu scepticism, majoritatea specialistilor neacordind vreo sansa acelei nebunii. Iata citeva declaratii date la timpul respectiv: ” Cu citeva babute, care nici atunci cind se aflau la apogeul carierei nu au aratat mare lucru, nu poti face o treaba serioasa” (Gica Soveja – antrenor al echipei de junioare I a LPS Iasi); „Totul este sa nu se urmareasca interese ascunse. Cu cheltuiala putina nu se pot realiza decit lucruri marunte” (Veniamin Lupan).
Cu toate acestea, „babutele” antrenate de Ana Grigoras si Beatrice Abalasei (care au activat si ca jucatoare), adica Stela Rupa, Daniela Grosu- Chircan, Mihaela Chitoroaga si Aspazia Mocanu, jucind mai mult pe atasament au reusit sa promoveze echipa din B in A intr-un an de zile. La acea vreme, antrenoarea Ana Grigoras acuza lipsa de interes si obstructionarea activitatii echipei: „Colegii mei de la LPS nu vad cu ochi buni eforturile de a reface aceasta echipa si boicoteaza activitatea ei prin obstuctionarea junioarelor de a veni la antrenamente”.
Tot intr-o declaratie acordata in 1997 Ana Grigoras ataca voalat pe fostii antrenori ai echipei: „Un fost antrenor iesean ne-a dat xo mina de ajutora incercind sa impiedice transferul unor jucatoare”.
In vara anului 1998, antrenor al echipei a devenit Veniamin Lupan – care a adus din Elvetia si pe sotia sa, Lenuta Lupan, care a contribuit la promovarea CSM-ului in Liga Nationala.
Am prezentat aceasta scurta istorie a echpei pentru a intelege mai bine acuzele pe care fosta jucatoare si antrenoare Ana Grigoras le aduce actualilor conducatori ai destinelor handbalului feminin iesean.
In materialul prezentat tuturor cotidianelor din Iasi prin care isi anunta retragerea, Ana Grigoras aduce o serie de acuzatii grave la adresa actualului antrenor Veniamin Lupan. Aceasta afirma ca „in 1995 echipa s-a destramat pentru interesele materiale si personale a celor doi antrenori Veniamin Lupan si Cornel Badulescu”, acestia fiind numiti „gropari ai handbalului iesean”.
O alta acuza priveste faptul ca la preluarea echipei Jean Lupan era nemultumit de nucleul de „babe”, dar „acelasi nucleu a fost folosit in meciul decisiv cu Bacaul pentru promovare in Liga Nationala”.
Cum odata cu sponsorii au aparut si banii, linga echipa si-au facut aparitia si „groparii”: „Am crezut ca anii petrecuti in Germania si Elvetia l-au cizelat si modelat profesional si comportamental pe antrenorul Lupan. Nu a fost asa. Odata cu revenirea la echipa s-a instaurat o atmosfera bolnava si viciata. Injurii, nerespect, aroganta, favoritisme si simpatii, o stare tensionata si de lehamite”.
In sfisit un ultim capat de acuzare se refera la modul de impartire a primelor de promovare, principalul vinovat fiind, in opinia Anei Grigoras, acelasi Veniamin Lupan: „Vreau sa-i amintesc antrenorului-dispecer de bani Lupan ca imi datoreaza 2,3 milioane de lei din primele de promovare date de Primarie si Romtelecom ( …). De aceea nu vin sponsori la echipa, pentru ca acesti bani care exista sint dati sau manevrati dupa criterii ciudate si dupa interese personale”.
Sa mai spunem ca, deocamdata, antrenorul Veniamin Lupan a refuzat orice comentariu pe marginea acestor acuze, precizind ca va reveni in zilele urmatoare cu un drept la replica.
Razvan COSTINloading...

Adauga un comentariu